Aktualno
StoryEditor

Ekonomisti podržali politiku ‘instant zapošljavanja i otpuštanja‘, reforme Macrona

25. Svibanj 2017.

Novopečeni predsjednik Francuske, Emmanuel Macron, obećao je ublažiti propise vezane uz zapošljavanje i otpuštanje radnika u Francuskoj, kao dio svoje najave da će Francuska postati kompetentnija i ‘business-friendly‘. Planira, između ostalog, oslabiti protekcionizam koji već dugo vlada, čime bi poslodavac mogao otpustiti i zaposliti ljude u bilo kojem trenutku, bez ikakvog razloga, piše Chicago Booth Review.

Francuski sindikati mobilizirali su se kako bi pružili otpor reformama koje odobravaju neki od vodećih svjetskih ekonomista što su iskazali u istraživanju inicijative Chicago Booth vezano uz globalno tržište.

>>>Merkel i Macron spremni promijeniti europske ugovore kako bi EU udahnuli ‘novu dinamiku’

Na panelu na kojemu su sudjelovali europski stručnjaci postavljena su dva pitanja. Prvo, znače li reforme smanjenu zaštitu rada omogućujući tvrtkama da pregovaraju o uvjetima rada sa sindikatima umjesto s predstavnicima industrije, te znači li to stvaranje programi obuke povećati gospodarsku učinkovitost.

Drugo pitanje bilo je hoće li smanjenje zaštite nezaposlenima smanjiti francusku ravnotežnu stopu nezaposlenosti.

U oba slučaja, većina stručnjaka složila se kako će reforme vjerojatno povećati produktivnost i smanjiti nezaposlenost u dugom roku, no u kratkom roku smatraju da će se francuski radnici suočiti s poteškoćama. Panelisti su podržali Macronove reforme.

>>>U Njemačkoj politički nemir, stiže Macron s idejama o opuštenom javnom dugu i ‘transferu u uniji’

- Ovo je jako čudno pitanje, s obzirom na to da je produktivnost rada u Francuskoj na visokoj razini, smatra Kevin O‘Rourke sa Sveučilišta Oxford. Francuski radnici drugi su najproduktivniji u skupini zemalja G7, odmah nakon radnika iz SAD-a, a prednjače onima u Njemačkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Reforme koje povećavaju zaposlenost mogu smanjiti produktivnost.

Međutim, nezaposlenost u Francuskoj je konstantno visoka zbog krize eurozone 2013., iako je stopa nedavno pala s 10 na 9.6 posto, što je najniža točka u posljednje četiri godine.

- Ako takve reforme stvore nova radna mjesta uglavnom za osobe s ispodprosječnom produktivnosti, ukupna produktivnost će se smanjiti, upozorava Lubos Pastor iz Chicago Bootha.

26. travanj 2024 15:54