Aktualno
StoryEditor

Ekonomski institut: Rast BDP-a će u drugom kvartalu ove godine skočiti sa 3,9% na 4,7%

12. Lipanj 2019.

Ekonomski institut objavio je da u drugom tromjesečju očekuje rast BDP-a od 4,7 posto, što je 0,8 posto više od rasta BDP-a u prvom kvartalu.

Ovu prognozu temelje na rastu CEIZ indeksa, koji je u travnju zabilježio svoju najveću vrijednost od kraja 2016. godine te je u odnosu na prethodni mjesec i na prvo tromjesečje njegova vrijednost porasla za 0,8 indeksnih bodova. To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji ubrzala u odnosu na početak godine, kada je tromjesečna stopa promjene BDP-a iznosila 3,9 posto.

Što je CEIZ indeks?

Koincidentni ekonomski indikator – CEIZ indeks – je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb. Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa. CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Osim toga, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u travnju 2019. zabilježila povećanje od čak 1,8 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec prethodne godine, stručnjaci Ekonomskog instituta zaključili su da je jačanje ekonomske aktivnosti na početku drugog tromjesečja 2019. godine intenzivnije od onog otprije godinu dana. Istovremeno, sve komponente CEIZ indeksa porasle su na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci koji su na godišnjoj razini bili veći za 16,4 posto te prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su u travnju 2019. godine na godišnjoj razini ostvarili realni rast od 13 posto.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, prema objavi Ekonomskog instituta može se očekivati da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 4,7 posto, što je ubrzavanje stope rasta BDP-a s 3,9 posto ostvarenih u prvom tromjesečju 2019. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju 2019. godine porastao za 1,6 posto.

Na kraju objave ipak je jedna ograda:

- Kako bismo mogli s većim stupnjem pouzdanja donositi zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine, morat ćemo pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za svibanj i lipanj - stoji u priopćenju Ekonomskog instituta.

20. travanj 2024 09:50