Aktualno
StoryEditor

EKSKLUZIVNO Darko Šket: Spreman sam uhvatiti se u koštac sa stečajem Uljanika

20. Veljača 2019.

Najnoviji zastoj u nastojanju rješavanja statusa quo agonije Uljanik Grupe, u kojemu novoizabrani strateški partner Brodosplit ne pokazuje spremnost udovoljiti uvjetu Europske komisije i u procesu restrukturiranja financirati saniranje polovice od desetak milijardi kuna nagomilanih dugova i dubioza, mogao bi se pokušati prebroditi – stečajem. Premda od tog ozloglašenog pravnog mehanizma mnogi zaziru, jer je u ovdašnjoj praksi za ogromnu većinu poduzeća značio samo višegodišnji produžetak agonije koja se nakon rasprodaje imovine i djelomičnog namirenja vjerovnika okončala likvidacijom društva, stečaj ne mora nužno biti i kraj.

Darko Šket, stečajni upravitelj koji sebe doživljava kao kriznog menadžera, a ne kako sudskog izvršitelja, a koji je u dvogodišnjem stečajnom postupku na zdrave noge postavio trgovački lanac Pevec otkrio je Lideru da bi se bio spreman uhvatiti u koštac i s Uljanikom.

– Kontaktirali su me nedavno sindikati i pitali jesam li spreman prihvatiti se izazova ukoliko dođe do otvaranja stečaja. Ne smatram da je slučaj Uljanika teži ili lakši od nekih koje sam vodio ranije,  ali na osnovu javno dostupnih podataka kojima jedino raspolažem mislim da je i u tom slučaju moguće nastaviti poslovanje. Prihvatio bih se toga samo ukoliko bih iz analiza koje bih morao napraviti mogao sa sigurnošću zaključiti da se u određenom dijelu može nastaviti poslovanje, ali sam uvjeren da takva mogućnost postoji. Najvažnije je zadržati brodogradnju – ekskluzivno otkriva Šket, uz ogradu da on stečaj ne zaziva i opasku da protokom vremena i nečinjenjem nastaje sve veća šteta.

Šket navodi i kako Stečajni zakon omogućava različite poslovne modele, među njima i davanje škvera ili jednog njegovog dijela u najam.

Detaljnije o poslovnom modelu koji se u javnosti ne spominje i drugim mogućnostima u stečaju s nastavkom poslovanja u pokušaju saniranja gubitaka i restrukturiranja poduzeća, pročitajte u četvrtak u novom broju tiskanog ili već u srijedu poslijepodne u digitalnom Lideru.

27. travanj 2024 03:14