• Pratite nas na:
19. svibanj 2019.

[EKSKLUZIVNO] Kaidi Ruusalepp: Kako mi je palo na pamet da osnujem Funderbeam

Kaidi Ruusalepp, osnivačica i glavna izvršna direktorica Funderbeama, investitorica i bivša glavna izvršna direktorica Nasdaq-ova ureda u Talinu, ovih je dana boravila u Zagrebu gdje se obratila potencijalnim investitorima u brzorastuća poduzeća čiji se udjeli prodaju na Funderbeamu, crowdfounding platformi za startup kompanije na kojoj investitori odmah nakon ulaganja mogu trgovati svojim udjelima kao da je riječ o tvrtkama izlistanima na burzi.

To je bila izvrsna prilika da porazgovaramo s Kaidi o njezinom poslovnom putu koji ju je doveo u Singapur kako bi istražila azijske poslovne mogućnosti, kako za vlastita ulaganja tako i za investitore s Funderbeama. Kada smo je u razgovoru za Lider pitali da nam se predstavi, uz ime i prezime, odmah je dodala: Estonka, žena i investitorica -  naglašavajući upravo taj rijedak spoj žena i investicijskog posla.

- Žene su vrlo rijetke u investicijskom poslu jer su odmalena, u, rekla bih, svim kulturama, odgajane da cijene sigurnost, a investicijski posao tjera vas da izađete iz zone komfora. Živim u Singapuru sa suprugom i dva sina i često me pitaju kako mogu biti majka i poslovna žena, investitorica, pate li moja djeca zbog toga, što radi i čime se bavi moj muž, vide li me djeca uopće. To su predrasude koje su, nažalost, i danas rasprostranjene u svim kulturama svijeta - ističe Kaidi, vrlo jednostavna, gotovo skromna, otkrivajući nam detalje svog privatnog života, rušeći stereotipe kako ženama nije mjesto u investicijskom biznisu.

- Nedavno je bio rođendan mom mlađem sinu - prisjeća se - na kojeg je došlo puno djece, pripadnika 12 različitih nacionalnosti, koji svi idu u isti vrtić. Dječaci su se nesmetano igrali i družili, bilo je mnogo sokova, grickalica, igračaka, a djevojčice su, u pravilu, dolazile u prelijepim haljinicama i majke bi im na odlasku govorile, pazi da se ne uprljaš, dušo. Možete li zamisliti djevojčicu od pet godina, koja umjesto da se nesmetano zabavlja na rođendanskom partiju, cijelo vrijeme mora biti svjesna svoje haljine i rizika koji joj se može dogoditi ne bude li dovoljno pažljiva. Pretpostavljam da je premalo žena u investicijskom poslu, i biznisu, uopće, upravo zbog takvog odgojnog klišea, pretjeranog opreza koji se nameće djevojčicama od najranijeg djetinjstva, jer svaka je investicija, u većoj ili manjoj mjeri rizik i predstavlja izlazak iz sigurnosne zone investitora - objašnjava Kaidi.

Kada kompanija treba novac za razvoj projekta ili rast, dolazi na Funderbeam tražiti investitore, kako ne bi prošle godine pa i desetljeća da svoj rast financira iz vlastitih sredstava. Isto tako, putem Funderbeama, do sada su novac u mala, brzorastuća poduzeća uložili investitori iz 119 zemalja, a putem platforme oni mogu i prodavati svoje udjele, ako za to postoji interes. Minimalno ulaganje iznosi sto eura i svatko, tko smatra da postoji startup čija mu se poslovna ideja sviđa, može uložiti i višestruko zaraditi, 1000 i više puta, jer i Google, Yahoo i Amazon nekada su bili startupovi, a danas su najvrjednije svjetske kompanije.

Naša sugovornica je i koautorica estonskog Zakona o digitalnim potpisima, koji je omogućio razvoj estonske digitalne ekonomije. Pitamo je kako je i kada osnovala Funderbeam, odnosno kako joj je, uopće, na pamet pala ta ideja.

- Kompaniju sam osnovala 2013. godine, sjećam se, bila sam doma sa svojim mlađim sinom koji je tada imao 18 mjeseci, već sam 11 godina radila za ured Nasdaqa u Talinu i tada sam odlučila da ću pokrenuti vlastiti posao. Razmišljala sam što bi to moglo biti, imala sam više različitih ideja, a budući da sam već bila u investicijskom biznisu, odlučila sam napraviti igricu za mobitel u kojoj se korisnici igraju da su ulagači na burzi, kako bi se zabavili, ali i naučili nešto o ulaganju novca. Međutim, u jednom trenutku sam shvatila da to ne treba biti samo igrica, ne treba biti samo aplikacija za mobilni telefon, to možemo preseliti u stvarnost, treba napraviti nešto slično i nešto stvarno, i tako je nastao Funderbeam, tako je sve počelo - prisjeća se Kaidi.

Funderbeam ima svoj ured u Zagrebu, od 2016. godine Zagrebačka burza vlasnik je 20 posto udjela Funderbeam SEE-a. Kompanija koja odluči prikupiti kapital putem ove platforme ima logističku podršku Funderbeamovog tima. Funderbeam provjerava identitet ulagatelja, ekspertize vodećih ulagatelja i kvalitete poslovnih planova startupova kao i njihovu spremnost za komunikaciju s ulagateljima i nagli rast. Nakon odobrenja ulaska kompanije na Funderbeam, osnivač može računati na aktivnu podršku u prezentaciji svog poslovnog koncepta tijekom svih faza financiranja, do početka trgovanja udjelima.

- U Singapuru radim na dobivanju svih potrebnih licenci i dozvola koje su nam potrebne za rad na tom tržištu i okupljam tim ljudi, kako bih investitorima približila azijsko tržište i zanimljive poslovne ideje s tog kontinenta učinila dostupnim malim i velikim ulagačima iz cijelog svijeta - otkrila je čitateljima Lidera svoje planove, a ujedno i planove kompanije, glavna izvršna direktorica Funderbeama.