Aktualno
StoryEditor

EKSKLUZIVNO: Lider proglasio Ikeu najbrže rastućom tvrtkom u Hrvatskoj

17. Travanj 2019.

Poslovni prihodi Ikee narasli su impresivnih 449 puta u pet godina u razdoblju od 2013. do 2017. Tako se ova kompanija smjestila na vrh najbrže rastućih tvrtki u Hrvatskoj koju je za Lider sastavila konzultantska kuća Konter.

– U usporedbi s ostalim zemljama u kojima poslujemo Hrvatska je za Ikeu treća u Europi i osma u cijelome svijetu prema rastu prodaje, zbog čega smo vrlo optimistični. Osobito nas raduje što smo u prošloj poslovnoj godini otvorili gotovo pet stotina novih radnih mjesta, čemu je pridonijelo i ulaganje u Designer Outlet Croatia pokraj robne kuće Ikea Zagreb – kažu u tvrtki koja je trenutačno bez glavnog direktora nakon što je Stefan Vanoverbeke početkom ovog mjeseca s pozicije glavnog direktora Ikee Jugoistočna Europa otišao na drugu važnu funkciju u Ikei, a njegov nasljednik još nije imenovan.

Ikein brzi rast potaknut je i sve sve snažnijom internetskom trgovinom, čemu je pridonijelo otvaranje dostavnih centara u Splitu, Rijeci i Osijeku, a odnedavno i u Dubrovniku.

Rang-lista brzorastućih tvrtki nije napravljena samo prema rastu, već su u obzir uzeti i drugi elementi, koji govore o kvaliteti poslovanja i povećavaju izglede za dugoročni opstanak i održivost poslovanja, odnosno pokazuju da nije riječ samo o kratkotrajnim uzletima.

– Pri brzom rastu poseban izazov postavlja se malim poduzetničkim organizacijama koje ulaskom u višu ligu moraju mijenjati organizacijski ustroj i osiguravati nove kompetencije potrebne za upravljanje složenijim poslovnim procesima, zahtjevnijim ljudima i uravnoteženim odnosima sa svim ostalim dioničkim skupinama. U takvim uvjetima veće raznolikosti, uključivanja više novih radnika i poslovnih partnera u razne oblike poslovnih odnosa mijenjaju se organizacijska kultura, temeljne vrijednosti i povijesne navike odlučivanja, provedba procesa, planiranja i ostvarivanja ciljeva – kaže Nikola Nikšić iz Kontera.

Cijelu rang-listu sa 200 najbrže rastućih tvrtki u Hrvatskoj možete pronaći od četvrtka u tiskanom izdanju Lidera, a već od srijede poslijepodne u digitalnom izdanju.

20. travanj 2024 16:22