15. svibanj 2019.

EKSKLUZIVNO: Liderova lista deset najmoćnijih stranih menadžera u Hrvatskoj

Tko su najmoćniji stranci u hrvatskom biznisu? Lider je u suradnji s Finom sastavio listu na kojoj je 200 najmoćnijih stranih menadžera – 75 predsjednika uprava/samostalnih direktora, i 125 članova uprava.

Oni dolaze iz 121 kompanije, i upravljaju sa 185 milijardi kuna, što je 44 posto prihoda 1000 najvećih kompanija u Hrvatskoj. Među njima najviše je Austrijanaca – 36. Slijede ih menadžeri iz Italije 28), Slovenije (23), Njemačke (16), Francuske i Mađarske (10), Danske (8), BiH (7), Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva (6), Rusije i Slovačke (5), Češke, Grčke i Nizozemske (4), Kine, Rumunjske, Španjolske i Švedske (3), Bugarske, SAD-a i Turske (2), dok po jedan menadžer dolazi iz Belgije, Čilea, Indije, Irana, Izraela, Sirije i Srbije.

Ovdje objavljujemo deset najmoćnijih stranaca na čelu kompanija - prema upravljačkoj moći, odnosno ukupnim prihodima tvrtki kojima upravljaju:

  1. Balázs Pal Békeffy, Mađarska

[caption id="attachment_250696" align="aligncenter" width="670"]bankara Balazs Bekeffy[/caption]

Čelni čovjek OTP banke postao je 2011., a potkraj 2018., nakon preuzimanja Splitske banke, postao je čelni čovjek četvrte po veličini banke u Hrvatskoj. Karijeru je počeo u farmaceutskom sektoru, zatim je bio u revizorskoj kući, a 2003. postao je član OTP banke u Mađarskoj.

  1. Michael Georg Müller, Austrija

[caption id="attachment_295724" align="aligncenter" width="671"] Michael Georg Muller, Foto: Lider[/caption]

Na čelo Raiffeisen banke došao je sredinom 2014. Pod njegovim vodstvom izgubila je poziciju četvrte po veličini banke u Hrvatskoj (zbog spajanja OTP-a i Splitske), ali njezina je imovina u tom razdoblju porasla za 1,26 milijardi kuna, pokazuju HNB-ovi podaci.

  1. Jiří Dvorjančanský, Češka

[caption id="attachment_228088" align="aligncenter" width="671"] Jiří Dvorjančanský[/caption]

Na čelnom je mjestu drugoga najjačeg telekoma u državi pet godina, još u vrijeme Vipneta. Tvrtkini su prihodi u posljednjih pet godina stabilni, ali stagniraju. Karijeru u telekomunikacijskoj industriji počeo je u Deutsche Telekomu, a u Vipnet je došao iz tvrtke Telefónica Česká Republika.

  1. Helmut Fenzl, Austrija

[caption id="attachment_379522" align="aligncenter" width="670"]penzića Helmut Fenzl[/caption]

Jedan je od najdugovječnijih stranih menadžera u Hrvatskoj, u kojoj živi i radi već petnaest godina. Nakon akvizicije Dioninih trgovina proveo je akviziciju Bille čija je integracija u poslovanje Spara na neki način još u tijeku. U pet godina povećao je prihode s 2,5 milijardi kuna na 3,7 milijardi.

  1. Christoph Schoefboeck, Austrija

[caption id="attachment_227784" align="aligncenter" width="671"] Christoph Schoefboeck[/caption]

Na čelnoj je funkciji posljednje četiri godine, a član Uprave te banke bio je od 2011. Schoefboeck ima vrlo široko, dugogodišnje iskustvo na različitim upravljačkim pozicijama u Hrvatskoj. Od njegova preuzimanja Ersteova imovina porasla je za 660 milijuna kuna.

  1. Boris Antolovič, Slovenija

[caption id="attachment_385130" align="aligncenter" width="380"] Boris Antolovič[/caption]

Jedan od dvojice Slovenaca među deset najmoćnijih stranih menadžera u Hrvatskoj jedan je od rijetkih koji je u tom društvu bio i prije pet godina. U međuvremenu je Petrol otvorio novih dvanaest benzinskih postaja (sad ih je 107 u svim županijama) te je povećao prihode s 4,4 milijarde kuna na 4,7 milijardi u 2017.

  1. Konstantinos Nempis, Grčka

[caption id="attachment_385131" align="aligncenter" width="670"] Konstantinos Nempis, Foto: HT[/caption]

Na čelnu poziciju u HT-a sjeo je prije nešto više od mjesec dana i još nije spreman za nastup u javnosti. U HT je umjesto Davora Tomaškovića došao iz grčke OTE grupe (u kojoj je DT najveći dioničar), gdje je Nempis bio izvršni komercijalni direktor za segment privatnih korisnika. U telekomunikacijskoj industriji više je od dvadeset godina.

  1. Jurij Tršan, Slovenija

[caption id="attachment_375992" align="aligncenter" width="671"]Jure Jure Tršan, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Slovenac je na čelu Orbica, obiteljske tvrtke u vlasništvu Branka Roglića, od početka ove godine. Roglić za Tršana kaže da je ‘dijete Orbica‘, odnosno njegova konstanta. Na tu je funkciju došao ove godine nakon što je Roglić dvojicu svojih sinova koji su proteklih 25 godina bili u Upravi prebacio u Nadzorni odbor kojem sâm predsjeda.

  1. Sándor Fasimon, Mađarska

[caption id="attachment_368266" align="aligncenter" width="671"] Sandor Fasimon, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Prije manje od godinu dana zamijenio je dugogodišnjega najmoćnijeg stranog menadžera u Hrvatskoj Zoltána Áldotta. Iako je kratko na funkciji, Fasimon je donio poslovni plan za 2019. i ‘INA R&M Novi smjer 2023.‘, program održivosti i profitabilnosti Rafinerija i marketinga, pa tako i cijele kompanije promjenom modela poslovanja.

  1. Maksim Poletajev, Rusija

[caption id="attachment_377548" align="aligncenter" width="671"]Maksim Poletajev Maksim Poletajev[/caption]

Predstavnik Sberbanka, najvećega pojedinačnog dioničara Fortnenova grupe, na čelu je tijela formiranog u travnju ove godine koje donosi sve strateške odluke o kompaniji. Riječ je o američkome monističkom sustavu upravljanja koji podrazumijeva nadzor i upravljanje u jednom tijelu; u njemu sjede još četiri stranca.

Kompletno istraživanje s listom 200 najmoćnijih stranih menadžera u Hrvatskoj možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju poslovnog tjednika Lider