Aktualno
StoryEditor

EKSKLUZIVNO: Pogledajte TOP 10 najluksuznijih satova sa sajma Baselworld

25. Ožujak 2019.

Baselworld, najveća svjetska izložba satova i nakita, predstavio je više stotina noviteta. Novi materijali, nove tehnologije obrade, spektakularan dizajn i fantastične priče kreatora satova od kojih zastaje dah. Izabrali smo za vas deset zapaženih modela.

Piše: Dubravka Tomeković Aralica

  1. MB&F - Legacy Machine FlyingT

Nakon što je 14 godina kreirao i stvarao čudesne satove za muškarce, čiji mehanizmi graniče s znanstvenom fantastikom, Maximilian Bussier, karizmatični osnivač i glavni kreativac ove švicarske manufakture stvorio je njihov prvi sat za žene.

Trodimenzionalna kreacija optočena je dijamantima, ima dvije krune za navijanje, a ispod kupole od safirnog stakla, smjestio se mali klasični brojčanik i mehanizam - turbion koji leprša poput balerine. Postoji i jeftinija izvedba: s crnim lakom na brojčaniku. Ovaj model Bussier je počeo raditi prije četiri godine, shvativši da je u obitelji okružen samo ženama, a on zapravo stvara satove za muškarce. Smatra ga najvećim kreativnim rizikom svog života, no bezrazložno: žene u Baselu oduševila je izvedba njima namijenjene Legacy Machine. Dimenzije sata: 38,5 x 20 mm. Snaga rezerve: 100 sati. Broj dijamanata: 558, ukupne vrijednosti 3,5 karata.

  1. PATEK PHILIPPE - 5212A Calatrava Weekly Calendar

Jedini model od poliranog čelika u novoj Patekovoj muškoj kolekciji Calatrava, pokreće i novi automatski mehanizam. Na brojčaniku se uz sate i sekunde  mogu očitati i dani, datumi, mjeseci kao i broj tjedana, a sve ima pomalo vintage štih.

Dimenzije: promjer 40 mm, debljina sata 10,79 mm.

  1. CHOPARD - Happy Sport Oval

Nova verzija kultnog ženskog modela nastalog prije 26 godina, ima automatski mehanizam, a kućište može biti od ružičastog zlata ili poliranog čelika. U obje izvedbe po brojčaniku se kreće sedam dijamanata, a narukvica je osobito atraktivna: zbog posebne konstrukcije blago je fleksibilna pri navlačenju sata na zapešće. Divan dnevni sat, no raskošan i za večernje prigode.

Dimenzije: 31x29 mm, debljina sata 10, 77 mm.

  1. ZENITH - Defy Inventor

Kolekcija satova Defy Zenithova je platforma za eksperimentiranje s novim tehnologijama i materijalima. Prošle godine ovaj sat s oscilatorom ekstremno visoke frekvencije od 18 Hz izrađen je u ograničenoj količini, no kako  je brzo postao popularan među ljubiteljima  Zenitha, titan za izradu kućišta zamijenjen je dostupnijom keramikom. Lagan je na ruci, brojčanik mu je od čelika i titana, remen  od gume u tri boje - crnoj, plavoj i bijeloj, a na jesen stižu i modeli ukrašeni dijamantima. Promjer sata 41 mm dobro pristaje i muškoj i ženskoj ruci, a cijena mu je 7.100 eura.

  1. BREITLING - Navitimer Ref. 806 1959.

Reizdanje modela iz 1959. izgleda baš kao njegov original i posveta je pilotskom kronografu izrađenom prije 60 godina. Kućište mu je od poliranog čelika, ručno se navija, a na poleđini su ugravirana krila aviona. Remen mu je od crne vintage kože, a za pokrov brojčanika korišteno je starinsko mineralno staklo. Ovaj model Navitimera premijerno je predstavljen u Baselu, zbog promjera od 40,9 mm sviđa se i muškarcima i ženama, a cijena mu je 7.700 eura.

  1. BULGARI - Serpenti Seduttori

Ženski mehanički model od ružičastog ili bijelog zlata, sa ili bez dijamanata, promjera je 33 mm, nešto tanji nego prijašnji modeli iz ove kolekcije, što ga čini dovoljno ženstvnim za svaku prigodu. Osobito mu je atraktivno izrađena narukvica od fino obrađenih šesterokutnih elemenata, što je tradicija ovih rimskih draguljara. Model posve optočen dijamantima pokreće kvarcni mehanizam, a vodootporan je do 30 metara.

  1. GUCCI - Grip

Novi adut talijanske kuće luksuza predstavljen u Baselu je uniseks model kvarcnog sata nazvanoga Grip, specifičnog oblika i dizajna. Na brojčaniku se nalaze tri prozorčića u kojima rotirajući disk prikazuje sate, minute i datum. Kolekcija je dostupna u pozlaćenoj i čeličnoj verziji, s metalnom ili kožnatom narukvicom, a karakteristični Gucci logo sigurno doprinosi da nositelj ovog sata, kao uostalom i svega drugog iz te kuće - bude jako zapažen. Cijena sata je, ovisno o modelu, od 1000 do 2000 švicarskih franaka.

  1. MUSE

Teško je ustanoviti koliko je zapravo sati kada bacite pogled na umjetničke kreacije ove švicarske kuće, koje podjednako plijene satnim mehanizmom i dizajnom na brojčaniku. Kućišta ovih uniseks satova izrađena su od zlata ili titana, za brojčanike koriste oniks, aventurin ili crveni jasp, a pokazivač sati i minuta su naglašeni geometrijski elementi: lijevo su sati, a desno minute. Navija se mehanički, a izrađuje se samo ograničeni broj primjeraka.

  1. KERBEDANZ: Maximus Royal Tourbillon

Najveći turbion na svijetu uistinu nije za svačiju ruku: ni po dimenzijama (promjer kućišta od bijelog zlata je 51 mm), a niti po količini dijamanata kojima je optočen ovaj sat (ukupno ih je 453, a težina im je 18,47 karata). Ručno se navija, izrađeno je samo 14 primjeraka ovog sata, jedne od najvećih ekstravagancija sajma u Baselu.

  1. CHANEL - J12 limitirana edicija

Kada je kreiran prije dvadeset godina sat nazvan J12 bio je namijenjen muškarcima, no prisvojile su ga žene i u međuvremenu je postao kultni model, i u bijeloj i u crnoj verziji. Obljetnička limitirana edicija od 55 komada napravljena je od crne keramike s mat obradom, pokreće ga samonavijajući mehanizam, ima snagu rezerve od 70 sati, pokazuje sate, minute i sekunde, a vodootporan je do 50 metara. Promjer mu je 38 mm, pa dobro pristaje i muškoj i ženskoj ruci.  Vrijednost mu je 12.000 eura.

24. travanj 2024 00:24