22. svibanj 2019.

[EKSKLUZIVNO] Poslovni anđeo Bala Kamallakharan otkriva kako zaraditi ulaganjem u startupove

Bala Kamallakharan je investitor, poslovni anđeo i poduzetnik iz Reykjavika te suosnivač i direktor fonda Iceland Venture Studija, prvi čovjek i osnivač Startup Islanda, inicijative za izgradnju održivog startup eko sustava i islandske startup scene. Bala je, također, suosnivač tvrtke Dattaca LabsandIceland Venture Studio. Indijac koji godinama živi i radi na Islandu tamo je došao kao bankar islandske Glitnir banke. Bio je dio tima za strateški rast koji je radio na strateškim prioritetima banke, što je uključivalo spajanja i preuzimanja, razvoj poslovanja i formuliranje razvojne strategije i bio na različitim vodećim pozicijama.

Prije dolaska na Island Bala je u SAD-u radio kao konzultant za Ernst & Young Management Consulting i razne druge kompanije koje su se bavile investicijskim i konzultantskim poslovima. Kada je 2008. godine nastupila kriza bankarskog sektora, Bala je bio prisiljen napustiti Glitnir banku i tada se okrenuo vlastitom investicijskom poslu.

Tipičan je Indijac, barem što se fizionomije tiče, iznimno lijep, tamne kose i svijetle, sijede brade, visok, skladan, pravilnih crta lica. U Zagrebu se zatekao prošloga tjedna kako bi potencijalnim investitorima u startupove s Funderbeama, otrkio sve tajne tog zanimljivog, i za njega, isključivo uspješnog posla, jer kako je otkrio u ekskluzivnom razgovoru za Lider, uložio je u više od stotinu startupova i nijedanput nije izgubio. Dapače, zahvaljujući znanju, iskustvu i temeljitom istraživanju koje je prethodilo ulaganju, uvijek je na investicijama zaradio.

- Prije osam godina, 2011. godine, odlučio sam da ću se, između ostalog, posvetiti razvoju startup scene, tada sam i osnovao Startup Island, jer, nije dovoljno samo investirati u kompaniju, da bi cijeli sustav brzorastućih tvrtki uspio, potrebno je izgraditi okruženje i potaknuti klimu startup investicija. Okupljamo se svake godine u lipnju, organiziramo susrete investitora i osnivača, pozivamo goste iz inozemstva i na taj način populariziramo ovaj način investiranja, a vlasnicima brzorastućih tvrtki, pružamo mogućnost brzog pronalaska kapitala za realizaciju njihovih poslovnih ideja - izjavio je za Lider Bala Kamallakharan.

Putem Funderbeama Bala je prikupio 120.000 eura za jedan od svojih projekata, tvrtku FlowVR, koja je razvila aplikaciju za meditaciju. Mnoge kompanije već sada imaju sobe za meditaciju, i uz pomoć vođene meditacije u trajanju od samo četiri minute, poslovni ljudi, a i svi ostali, mogu se brzo "sabrati", sniziti ubrzan srčani ritam, normalizirati krvni tlak ili se samo osvježiti za nastavak posla.

- Kada ste u investicijskom poslu, sve je, manje ili više, neizvjesno, budućnost djeluje vrlo nesigurno, postavljate si različita, često egzistencijalna pitanja, radim li dobro, jesam li na pravi način uložio novac, puno je misli u vašoj glavi. Kada meditirate, možete shvatiti kako vaš mozak funkcionira, postajete samosvjesni, a kad ste samosvjesni, možete samouvjereno donositi odluke, pa tako i one investicijske - objašnjava Bala i dodaje, da meditacijski softver nije proizašao iz neke religijske tradicije, nego je kreiran upravo za poslovne ljude kako bi im umirio um, osnažio ih i olakšao im donošenje poslovnih odluka.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=GRtNzySA6RY

- Upravljanje vlastitim mislima i vlastitim umom najvažnija je stvar na svijetu, može vas pretvoriti u monstruma ili u predivno ljudsko biće. Upravo zato, svatko treba meditirati, jer uz pomoć meditacije, postajemo bolji i samosvjesniji ljudi - objašnjava ovaj investitor, kojem, ne možemo ne vjerovati, jer, iza sebe, Bala ima stotine uspješnih investicija, vrijednih fakultetskih diploma, karijeru poslovnog čovjeka koji se dokazao u velikim financijskim institucijama i karizmatičnog gurua islandske i svjetske startup scene.

Balin savjet budućim investitorima je da počnu investirati manje iznose, prateći gdje iskusni investitori i poslovni anđeli ulažu, a ustrajnim istraživačkim poslom i pametnim ulaganjem moguće je zaraditi novac, dok najuspješnijima, investitor može postati i osnovno zanimanje.