Korona i biznis
09. svibanj 2019.

[EKSKLUZIVNO] Šef EBRD-a: U Hrvatskoj ćemo objaviti neke vrlo zanimljive ugovore

Ususret velikoj godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu ovog tjedna, koju će pratiti i veliki poslovni forum, predsjednik Banke od 2012. Suma Chakrabarti dao je Lideru ekskluzivni intervju u kojem obrazlaže odluku o održavanju skupštine u susjednoj državi, komentira popularne teze o neatraktivnoj investicijskoj klimi u Hrvatskoj, iznosi svoj pogled na skorašnju budućnost Banke u kontekstu velikih promjena tržišne ekonomije na Zapadu i odgovara na kritike da se Banka previše udaljila od svog osnovnog zadatka, pomaganja postkomunističkim društvima.

EBRD se, naime, u gotovo trideset godina postojanja proširio na zemlje sjeverne Afrike, Tursku i druge zemlje koje se u taj mandat ne uklapaju, što je rezultiralo kritikama o gubljenju Bankina fokusa i pretjeranom širenju poslovanja. Na skupovima 8. i 9. svibnja sudjeluje oko dvije tisuće sugovornika, među njima i hrvatski ministar financija Zdravko Marić te guverner HNB-a Boris Vujčić, pri čemu je gotovo pola sudionika iz poslovne zajednice. EBRD i tako želi pomoći aktiviranju velikog potencijala koji Chakrabarti vidi u Bosni i Hercegovini.

U ekskluzivnom intervjuu Suma Chakrabarti otkriva podatak da je EBRD dosad u Hrvatsku uložio 3,8 milijardi eura kroz 207 projekata. Također, prilično je tajanstveno najavio da možemo očekivati interesantne aktivnosti Banke u Hrvatskoj tijekom ove godine.

– Imamo jak popis projekata i uvjereni smo da ćemo ove godine moći objaviti neke vrlo zanimljive ugovore.

Saznajemo i što je fokus EBRD-ove strategije za Hrvatsku.

– Naša najnovija strategija za Hrvatsku, prihvaćena 2017., prepoznaje kao prioritete potporu privatnom sektoru podizanjem konkurentnosti i boljim pristupom financiranju te komercijalizaciju javnih kompanija. Kombinirat ćemo svoje investicije s angažmanom na reformi politika i savjetodavnim uslugama za mala poduzeća.

Cijeli intervju s predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabarti pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.