• Pratite nas na:
13. veljača 2019.

EKSKLUZIVNO: Šef Hrvatskih šuma Jakupčić predstavlja nove kriterije za prodaju sječke

Hrvatske su šume potkraj siječnja raskinule 20 od ukupno 50 višegodišnjih ugovora o isporuci drvne sječke kogeneracijama koje nisu dostavile uporabnu dozvolu, što znači da kogeneracije ne mogu raditi. S tim se problemom u toj državnoj tvrtki već dulje suočavaju (nekoliko puta je produljen rok za dostavu uporabne dozvole), ali najprije su donijeli odluku da više neće produljivati rok, što je bilo signal da slijedi raskid ugovora, čime bi se sječka mogla prodati drugima koji imaju dozvole za rad. Uskoro slijedi novi natječaj za drvnu sječku, na koji će se moći prijaviti i tvrtke s kojima su raskinuti ugovori, ako su u međuvremenu nabavile uporabnu dozvolu. No predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić u intervjuu za Lider najavljuje i nove, ipak strože kriterije, prema kojima više neće biti moguće bacati toplinu kao sada, nego će se morati iskoristiti kao energent u industriji, za javne ustanove ili za građane.

Je li trebalo hrabrosti da raskinete 20 ugovora?

– Nova uprava, kojoj sam na čelu od početka 2017. godine, želi raščistiti zatečene poslovne odnose i izgraditi transparentne i održive kriterije kako bismo drvom kao vrijednim resursom gospodarili na najbolji mogući način. Kada znate da radite s dobrom namjerom i štitite nacionalne interese, onda se nemate čega bojati. Što se pak tiče raskinutih ugovora, oni nisu ni zaživjeli u punom smislu jer nisu ispunjene sve ugovorne obveze. Dakle, pravno gledano, raskid tih ugovora nastupio je prema sili zakona.

Je li bilo pritisaka da odustanete, pokušaja intervencije?

– Pa jest, svatko štiti svoja ulaganja, međutim, smatramo da je svima u interesu raspisivanje novog javnog poziva prema strožim pravilima, svojevrstan čisti početak.

Predsjednik Udruge biomase Crobiom Davor Zec smatra da bi trebalo svih 50 ugovora raskinuti i uspostaviti nove kriterije. Naime, nisu samo u pitanju uporabne dozvole, ima primjera da za jedan megavat proizvodnje električne energije različite tvrtke dobivaju različite količine sječke.

– Ugovori su dvostrana obveza i bez pristanka druge strane ne mogu se samo tako raskinutiNo Uprava Društva će i dalje inzistirati na poštovanju ugovornih obveza kako nas kao prodavatelja, tako i kupaca.

[caption id="attachment_375150" align="aligncenter" width="750"] Krunoslav Jakupčić u razgovoru s Liderovim novinarom Edisom Felićem; Foto Dražen Lapić[/caption]

Što donose nova pravila i može li se nešto od toga uvažiti?

– Novi natječaj propisivat će ukupnu godišnju učinkovitost postrojenja, koja će biti jedan od najvažnijih kriterija i morat će iznositi minimalno 60 posto iskorištenja drva za električnu i toplinsku energiju. Nadalje, osim što će tvrtke morati dokazati kako će iskoristiti otpadnu toplinu, bodovat će se tražena količina sirovine u odnosu na instaliranu snagu električne energije. U prednosti će biti postrojenja koja će tražiti manji postotak subvencionirane sirovine, maksimalno do 80 posto kapaciteta, čime se želi aktivirati potencijal privatnih proizvođača biomase. Također će se bodovati indeks razvijenosti područja na kojemu postrojenja posluju, broj novozaposlenih po jedinici kapaciteta za koju će se upotrijebiti sirovina.

Na budućem natječaju javit će se tvrtke koje će biomasu dobiti prema novim, strožim pravilima. Nije li to diskriminacija jer preostalih 30 tvrtki biomasu dobiva prema starim pravilima?

– Učinkovitija upotreba sirovina i energije u svim fazama energetskog lanca jedna je od obveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, što je bio dodatan razlog zbog kojeg smo odlučili raskinuti naslijeđene ugovore. U dosadašnjim ugovorima nije bilo propisano da kupac mora dostaviti dokaze o ostvarenju prijavljene energetske učinkovitosti kogeneracijskog postrojenja, zbog čega se veliki dio toplinske energije danas rasipa u zrak, umjesto da se iskoristi. Svakako će se tome morati pridati veća pozornost u idućem razdoblju i razgovarat će se s tvrtkama s kojima sada nismo mogli raskinuti ugovore jer za to nije bilo uvjeta budući da su ishodile uporabnu dozvolu.

Cijeli intervju s Krunoslavom Jakupčićem, u kojem možete saznati i što će se događati s raspodjelom trupaca, možete pročitati od četvrtka u novom tiskanom izdanju Lidera, a već od srijede poslijepodne u digitalnom izdanju.