Aktualno
StoryEditor

Eksperiment u Kansasu - malim poduzetnicima nulta stopa poreza

08. Svibanj 2017.

Sam Brownback dramatično je smanjio poreze u Kansasu. Taj guverner ukinuo je plaćanje poreza malim poduzetnicima. Sniženi su i porezi na dohodak, a porezna stopa za najviši prihodovni razred spuštena je za 25 posto. Jednom kad im se vlada makne s puta, Brownback obećaje da će u njegovoj saveznoj državi doći vrijeme prosperiteta, prenosi NPR.

Prvi cilj rezanja poreza bio je da se više novca slijeva u džepove vrijednih žitelja Kansasa koji stvaraju nova radna mjesta, a drugi je bio smanjiti državnu potrošnju. To je sve dio republikanskog sna.

>>> Pravda za sve: Porez na doznaku od rođaka porez je na sirotinju

Nakon ovih poteza Kansas je imao 600 milijuna manje prihoda nego prije pa je vlada posegnula u dio proračuna namijenjen za izgradnju autoceste. Gradovi i općine također su pristali na to rezove u svojim proračunima. U gradu Marquette zatvorena je jedina škola koju su imali. Sada 65 djece koja su je nekada pohađala svakodnevno putuju po 20 i više kilometara da bi pratila nastavu u jednom od obližnjih gradova.

Guverner Brownback najavio je kako će nastaviti provoditi svoju poreznu politiku, ali državno zakonodavstvo nedavno je predstavilo nacrt zakona kojim bi se ukinule neke od njegovih poreznih olakšica.

19. travanj 2024 08:12