Aktualno
StoryEditor

eKupi i Kaspersky poklanjaju softver za zaštitu klinaca na internetu

13. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Prvih 5 tisuća roditelja koji kupe udžbenike za djecu putem eKupi, dobit će, potpuno besplatno, cloud rješenje za sigurnost klinaca na internetu kompanije Kaspersky. Ponuda je to dana, koju svima koji se odluče ove godine preskočiti čekanje u redu ispred knjižara za školske udžbenike, on-line trgovina eKupi.

Već punih 5 godina eKupi prodaje i na adrese roditelja dostavlja udžbenike za djecu, upakirane i s naljepnicama za ime i prezime školarca, a sve uz geslo "3 klika do udžbenika". Tako je eKupi već ove godine spakirao 380 tisuća paketa udžbenika koje će školarcima isporučiti na njihovim kućnim adresama.

- Svaka škola bira željene udžbenike, a roditelji koji naručuju u tražilicu ukucaju ime škole, razred te dobiju popis knjiga koje su im potrebne za nastavu. Čak 98 posto roditelja odluči se kupiti već omotane udžbenike, a prodajemo i personalizirane naljepnice, na koji se upisuje ime i prezime učenika. Plaćanje je do 12 rata, a pakete sa udžbenicima dostavljamo na kućne adrese na željeni datum, rekla je na predstavljanju sigurnosnog rješenja potpredsjednica Uprave M SAN grupe, Irena Lager Breznik.

Sigurnost djece

eKupi bilježi stalan rast prodaje, pa je tvrtka tako prošle godine prihodovala 188 milijuna kuna. Najavljen je veći angažman u segmentu prodaje zdrave hrane, zbog čega su u tijeku pregovori sa lokalnim OPG-ovima. Cilj je podignuti eKupi Marketplace, a tvrtka je najavila i kako zbog opsega posla i zapošljava nove ljude.

Iako eKupi svake godine bilježi porast onih koji na ovaj način nabavljaju školsku opremu i udžbenike, odlučili su se otići korak dalje u ponudi, pa u suradnji sa tvrtkom Kaspersky roditeljima poklanjaju zanimljiv sustav nadzora svega što se djeci događa jednom kada uđu u digitalni svijet.

Naime, Kaspersky je izradio sustav nadzora sadržaja i ponašanja djece na internetu, koji se zove "Kaspersky safe kids". Riječ je o "cloud" rješenju koje, po cijeni od godišnjih 39 kuna, roditeljima u potpunosti omogućava uspostavu kontrole nad sadržajem i ponašanjem vlastite djece, na svim društvenim platformama, generalno na internetu i to bez obzira kojim uređajem idu on-line.

- Oko 40 klinaca starosti između 8 i 14 godina koristi internet na svakodnevnoj razini. Njih 44 posto je priznalo kako su davali svoje privatne podatke online, bez da su znali kome ih daju i zašto. Prema našim istraživanjima, oko 20 posto djece suoči se sa cyber bullingom, a oko 10 posto djece priznalo je kako 15 posto svojih virtualnih prijatelja u stvarnom životu uopće ne poznaju, rekao je Dragan Martinović, regionalni direktor tvrtke Kaspersky.

Biranje sadržaja, podizanje uzbune

"Kaspersky safe kids" kroz nekoliko modula nudi rješenja roditeljima koji žele znati čemu su sve izložena njihova djeca, kada je u pitanju internet. Tako kroz "Safe content & APPs" roditelji imaju mogućnost zadati koji su im sadržaji prihvatljivi, a koje stranice su nepoželjne. Kroz modul "Safe location", koji se bazira na uporabi mobilnih uređaja, roditelji mogu u svakom trenutku znati gdje im se dijete kreće, te imaju mogućnost odrediti parametre kretanja. Primjerice, izađe li vaše dijete iz kruga škole ili kvarta ili napusti grad u kojem živi, automatski dobivate obavijest putem SMS-a ili e-maila. Na isti način kroz "Instant alerts" ovaj proizvod obavještava roditelje je li, primjerice, netko od vašeg djeteta zatražio kakav osobni podatak, poput kućne adrese, broja mobitela, broja kreditne kartice. Tvorci ovog sustava mislili su na sve, pa tako i na vrijeme koje djeca provode na internetu. Opcija "Usage time" omogućava roditelju da ograniči broj sati i minuta koje djeca provode ili na mobitelu ili na kompjuteru. "Safe communication" vrlo je važna stavka ovog sustava, putem kojeg se roditelje obavještava o tome s kime komuniciraju njihova djeca i koje podatke od njih sugovornici traže. Upravo je ova stavka ciljano išla suzbiti opasnost izlaganja djece seksualnim predatorima aktivnima na internetu.

- Sve ove vrste kontrole omogućene su roditelju kroz jednu kontrolnu konzolu, na koju se prijavljuju putem naše web stranice. Odlučili smo pokloniti ovu tehnologiju roditeljima, njih 5 tisuća, koji odluče nabaviti udžbenike preko eKupi i to je jedinstvena suradnja u Europi. Svi drugi, dobit će "Kaspersky Safe Kids" po vrlo povoljnoj cijeni i uz bonove eKupi, a cijena je nekih 15 eura godišnje. Filozofija naše tvrtke je da, bez obzira koliko ste veliki ili govorimo o običnim fizičkim osobama, u digitalnom svijetu svatko mora imati dostupnu zaštitu, on-line, rekao je Martinović.

24. travanj 2024 07:43