Aktualno
StoryEditor

Elektrodistribucija: EU sufinancira hrvatsko-slovensku ‘pametnu mrežu‘ s 40,5 milijuna eura

23. Svibanj 2017.

Distributeri električne energije iz Slovenije i Hrvatske potpisali su u ponedjeljak u Bruxellesu zajednički transgranični projekt ‘pametnog‘ povezivanja elektrodistributivnih sustava u vrijednosti 88,6 milijuna eura koji dobrim dijelom sufinancira Europska unija.

>>> HEP planira do 2021. izgraditi nov KKE EL-TO Zagreb

Na drugom natječaju Europske komisije za taj su projekt distributeri iz dviju država prijavili 79,4 milijuna opravdanih troškova, od čega će europska agencija Inea slovenskim i hrvatskim partnerima dodijeliti 40,5 milijuna eura, objavio je slovenski distributer Eles koji je nosilac i koordinator transgraničnog projekta pametnih mreža  SINCRO.GRID.

Radi se o prvom projektu s područja pametnih mreža koji je sufinanciran iz programa Instrument za povezivanje Europe, objavio je u poriopćenju slovenski Eles.

U projektu koji predstavlja dobar primjer međudržavne suradnje i dobrih praksi na području razvoja pametnih mreža u Europi uz slovenski Eles sudjeluju još  hrvatski operater prijenosne mreže HOPS, slovenski operater distribucijske mreže SODO, te hrvatski operater  HEP-ODS.

15. svibanj 2024 20:49