14. listopad 2017.

Elektrometal nakon stečaja zadržava 20 do 30 radnika u proizvodnji

Nakon stečaja Elektrometala, 20 do 30 radnika zadržat će radna mjesta u proizvodnji, a nekoliko njih u administraciji pomagat će stečajnom upravitelju u pripremama za prodaju preostale imovine koja bi trebala uslijediti nakon skupštine vjerovnika zakazane u prosincu ove godine. To je odlučeno na sastanku Odbora vjerovnika u četvrtak.

Stečaj u Elektrometalu Trgovački sud u Bjelovaru proglasio je 19. rujna, a istog dana, sukladno Stečajnom zakonu, otkaze ugovora o radu dobila su 134 radnika, uz jednomjesečni otkazni rok.

>>>Novi broj Lidera: Agrokor – Pet mogućih modela nagodbe s vjerovnicima

U međuvremenu, interes za najmom bjelovarskih proizvodnih pogona Elektrometala iskazale su četiri tvrtke, pojasnio je u petak stečajni upravitelj Franjo Otročak.

Odbor vjerovnika u kojemu su Erste banka, HEP Elektra d.o.o. Bjelovar, Stanko d.o.o. Bjelovar, Grad Bjelovar i predstavnik radnika prihvatili su ponudu zagrebačke tvrtke Franc Mont, kazao je stečajni upravitelj, pojasnivši da će radnici nastaviti s proizvodnjom protupožarnih vrata, te montažerskim i instalaterskim radovima kao i do sada.

>>>Božo Prka odlazi iz PBZ-a

Poslovni problemi Elektrometala, koji je nekad imao godišnje prihode veće od 300 milijuna kuna te zapošljavao više od 400 radnika, rezultirali su predstečajnom nagodbom sklopljenom u studenom 2013. godine, koja je postala pravomoćna tek početkom 2017. godine.

Zahvaljujući pretvaranju potraživanja u dionice, najveći pojedinačni dioničar postala je INA s udjelom od 30-ak posto, a slijedila je Republika Hrvatska s 24-postotnim udjelom.