Aktualno
StoryEditor

Elektronički oglasnik javne nabave postaje centar susreta naručitelja i ponuditelja

07. Veljača 2017.

Elektronički oglasnik javne nabave, web platformu za objavljivanje postupaka javne nabave i slanje zahtjeva za sudjelovanje i ponuda elektroničkim putem, na Liderovoj konferenciji o javnoj nabavi predstavio je Ostap Graljuk iz Narodnih novina, državne tvrtke koja ima javnu ovlast za pružanje ove usluge.

- Novim Zakonom o javnoj nabavi Elektronički oglasnik javne nabave (EOJN) dobiva dodatni značaj i važnost, postaje centralno mjesto na kojem se susreću naručitelji i ponuditelji i osnovni alat za provođenje postupka javne nabave. Ponuditelji možda imaju strah od elektroničkog oglasnika, ali vjerujte mi, kada par puta prođete kroz njega, vidjet ćete da to nije toliki bauk i da je relativno jednostavno – rekao je Graljuk o web platformi prilagođenoj pravilima i propisima koji vrijede u Europskoj uniji.

>>>Novi Zakon o javnoj nabavi povećat će kvalitetu naručenih proizvoda

Naglasio je kao se sva komunikacija između naručitelja i ponuditelja, uključujući i odluke donesene u postupku javne nabave, obavlja putem EOJN-a te da je riječ o sustavu putem kojeg tijela javne vlasti objavljuju sve obavijesti o javnoj nabavi, a gospodarski subjekti preuzimaju potrebnu dokumentaciju te sastavljaju i šalju zahtjeve za sudjelovanje u postupku javne nabave i svoje ponude, a imaju i mogućnost uvida u dokumentaciju postupka. Sustav EOJN i dalje će se nadograđivati, a novina je i da će po prvi put biti povezan s Poreznom upravom, sudskim registrom, obrtnim registrom i FINA-om.

- Javni naručitelj smije izmijeniti ugovor o javnoj nabavi tijekom njegova trajanja bez provedbe novog postupka zbog okolnosti koje pažljiv javni naručitelj nije mogao predvidjeti. Nadalje, izmjenom se ne smije mijenjati cjelokupna priroda ugovora – upozorio je Zoran Vuić iz Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ugovor se može izmijeniti tek ako konkretni slučaj ne ulazi u kriterij nabave velike vrijednosti i ako je vrijednost izmjene manja od 10 posto prvotne vrijednosti ugovora za robu ili usluge.

>>>Primjenom novog Zakona o javnoj nabavi poduzetnicima će se uštedjeti 42 milijuna kuna godišnje

- Javni naručitelj obvezan je raskinuti ugovor o javnoj nabavi tijekom njegova trajanja ako je ugovor znatno izmijenjen,  te ako se ugovor nije trebao dodijeliti ugovaratelju zbog ozbiljne povrede odredaba zakona o javnoj nabavi, a koja je utvrđena pravomoćnom presudom mjerodavnog upravnoga suda – zaključio je.

17. travanj 2024 18:50