Aktualno
StoryEditor

Elon Musk više ne skuplja novac za Neuralink

03. Rujan 2017.
Piše:
Fran Jurišić

Elon Musk želi povezati ljudski mozak izravno s računalom, a investitori su spremni pretvoriti tu znanstvenu fantastiku u stvarnost. Muskov Neuralink dosad je prikupio 26,96 milijuna dolara. Iako je novinar Wall Street Journala naveo kako je prvi ciklus financiranja još otvoren te da mu je cilj prikupiti 100 milijuna dolara, Musk je rekao da Neuralink više ne prikuplja novac, izvještava TechCrunch.

>>>Musk predstavio komercijalno svemirsko odijelo

Musk je prvi put objavio Neuralink u ožujku, raspravljajući o potrebi povezivanjem mozga sa strojem koji bi omogućio ljudskom umu da održi korak s brzo razvijajućom umjetnom inteligencijom. Sva ta računalna snaga neće biti korisna ako se s njom možemo povezati samo putem tradicionalnih zaslona i tipova unosa.

Neuralink bi mogao potencijalno pomoći ljudima da prevladaju kronične bolesti poput epilepsije. Moglo bi također jednog dana omogućiti ljudima da komuniciraju međusobno, mozak s mozgom, umjesto da moraju prenositi ideje u riječi govorom ili pisanjem, a zatim pretvarati i tuđe riječi u misli u vlastitom umu.

>>>Musk provozao Model S kroz testni hyperloop tunel

Druge tvrtke kao što je Facebook također rade na manje ambicioznim oblicima veze mozga s računalom koje bi ljudima moglo dopustiti da upišu svojim umom ili "klikom na mozak" na nešto bez ručnog unosa.

Musk, koji će zauzeti ulogu izvršnog direktora u Neuralinku, već se nalazi na vodećim položajima u Tesli i SpaceX-u, kao i startupu za kopanje tunela, The Boring Company čiji je produkt hyerloop.

19. travanj 2024 00:36