Aktualno
StoryEditor

Energetska budućnost Hrvatske: Kako energetska tranzicija funkcionira na lokalnoj razini

05. Lipanj 2017.

„Danas je sasvim jasno da je energetska tranzicija iz dominantne upotrebe fosilnih goriva u dominantno korištenje obnovljivih izvora energije apsolutno neizbježna,“ tvrdi Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner, koji će na predstojećoj Energetskoj konferenciji 14. lipnja predstaviti model energetske tranzicije otoka Krka.

„To sve više postaje i službena politika, kako u Europskoj uniji, tako i u Republici Hrvatskoj. Jedino preostalo pitanje je hoće li se tijekom te tranzicije razviti lokalno gospodarstvo pogotovo u segmentu proizvodnje, kao nove industrije ili će se tranzicija dogoditi kroz neokolonijalni model koji je kod nas već sasvim jasno vidljiv u segmentu vjetroelektrana. Nažalost, sve dosadašnje vlade RH, osim prekratkih mandata ministrice Holy i ministra Dobrovića, prema opciji novog razvojnog ciklusa kroz energetsku tranziciju odnosile su se sa neprikrivenim prezirom, što je natjeralo sedam krčkih jedinica lokalne samouprave da osmisle i započnu provođenje lokalne energetske tranzicije. Taj se model sada proširuje i na druge otoke i to ne samo na Jadranu i ne samo na Mediteranu, uz direktnu podršku i sve jače partnerstvo s velikim svjetskim energetskim kompanijama,“ navodi Piršić.

[caption id="attachment_277257" align="alignright" width="300"]vjeran pršić Vjeran Piršić[/caption]

Liderova Konferencija o energetici na kojoj je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike glavni pokrovitelj od ove godine održava se dva dana 13. i 14. lipnja. Prvi dan je posvećen energetskoj strategiji i plinskom biznisu, a drugi dan je posvećen isključivo obnovljivim izvorima energije. Predstavit će se uravnoteženje energetskog sustava pomoću vjetra (Aljoša Pleić), razvoj i potencijali solarne energije (Edo Jerkić), kreditiranje za bioplinsko postrojenje (Adam Babić), mogućnostima geotermalne energije (Dragutin Domitrović), europske politike prema obnovljivim izvorima (Dimitrios Sofianopoulos), investicijski potencijal energetskog poduzetništva i industrije u OIE (Ivan Šimić). Na okruglom stolu o obnovljivim izvorima energije će sudjelovati: Ljubomir Majdandžić (FZOEU), Robert Pašičko (Zelena energetska zadruga), Mladen Perkov (Klaster Inteligentna energija), Vjeran Piršić (Eko Kvarner) i Aljoša Pleić (Udruga OIE).

Više o konferenciji nađite na https://konferencije.lider.media/energetika/

24. travanj 2024 02:38