Aktualno
StoryEditor

Enfant terrible: Njemačka najgora u kršenju propisa EU

07. Veljača 2018.

Čini se da nijedna druga zemlja ne daje toliko lekcija kao Njemačka. Međutim, neugodne li situacije, upravo vlada Angele Merkel predvodi u kršenju propisa Europske unije, piše Handelsblatt.

U postolara najgore cipele, kaže stara mudra izreka. Na vrhu zemalja koje ne poštuju zakonske regulative EU nalazi se Njemačka, zemlja koja je neumorno držala propovijedi ‘dužničkoj griješnici‘ Grčkoj. Prema novim podacima iz njemačkog Ministarstva financija, vlada Angele Merkel trenutno je suočena s 74 službene opomene EU jer nije prikladno i u zadanim vremenskim okvirima prilagodila njemačko zakonodavstvo pravnoj stečevini EU.

>>> SPD i CDU/CSU dogovorili veliku koaliciju, 47 milijardi eura investicija

- Više nismo uzoran učenik, sada smo najgori u razredu, kazao je Markus Tressel iz stranke Zelenih koja je od ministarstva zatražila te podatke.

Posljednji dostupni podaci za EU u 2016. godini već pokazuju da je Njemačka u društvu Španjolske na vrhu ljestvice najgorih prekršitelja. Mada najnoviji izvještaj iz Ministarstva pokazuje pad broja ‘prekršaja‘, on je i dalje za 20-ak posto viši no što je bio 2012.

- Vlada loše prevodi direktive EU u nacionalno zakonodavstvo, osobito u području prometa i okoliša, tvrdi Tressel.

Njemačko ministarstvo prometa trenutno radi na 20 opomena, dok ga po broju slučajeva slijede ministarstvo okoliša i financija. Ključne zakonske izmjene koje nisu provedene odnose se na zdravlje i sigurnost što uključuje zagađenje zraka, zagađenje bukom, mjere zaštite od požara i kvalitetu vode.

Iz Ministarstva gospodarstva napominju kako brojke nisu tako grozne kako se na prvi pogled možda čini. Otvaranje slučaja opomene ne znači nužno da Njemačka krši EU zakon. Sud EU ima zadnju riječ o tome koliko je težak prekršaj, a trenutno je na toj instanci 12 od ukupno 74 slučajeva.

>>> Zaposlenost u Njemačkoj raste kontinuirano 12 godina, lani najviša od ujedinjenja

Podsjetimo, sustav opomena (infringement) sastoji se od tri koraka. Prvi je slanje službene opomene, ako se u roku koji je obično u trajanju od tri mjeseca ne provede ili ne započne provoditi proces usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s direktivom EU, Europska komisija šalje obrazloženo mišljenje kojim se daje dodatna dva mjeseca za usklađivanje, a potom se slučaj upućuje na Sud EU.

Takvi podaci pružaju drugim članicama EU mogućnost da se zlurado raduju što je ‘dežurni propovjednik‘ Njemačka na vrhu nacija koje prkose propisima, ali ukazuju i da postoji određena inercija i nemar oko implementacije europskog zakonodavstva.

25. travanj 2024 21:35