Aktualno
StoryEditor

Enormne zalihe u Americi srušile cijenu sojina zrna i sačme

14. Ožujak 2018.

Ovaj tjedan je jedan od najzanimljivijih u zimskom periodu na CME-u zbog WASDE izvještaja.

Cijena sojine sačme i zrna je konačno završila tjedan sa cijenom nižom čak i 12 usd/st za zrno te 20 usd/st za sačmu zbog enormnih zaliha u Americi , te višim brojkama nego što je bilo za očekivati u Brazilu.

Pšenica je također popratila kretanje cijena soje, ponekad je samo emocija dovoljna umjesto stvarnih razloga za kretanje cijena u bilo kojem smjeru na tržištu.

>>>Rastu cijene sojine sačme

Mnogi su mišljenja da je cijena soje u proteklim tjednim previše porasla te da je WASDE izvještaj samo dao povoda za korekciju cijena obzirom da je od početka godine cijena sojinog zrna na CME-u skočila za više od 25 usd/mt.

Američki farmeri su još prošlog tjedna iskoristili priliku i prodali velike količine što je dodatno potpomoglo padu cijena koji se desio prošlog petka.

Žestoka borba za tržište kukuruza

Cijene ukrajinskog kukuruza su također dosegle svoj maksimum u protekle 2 godine sa cijenom od 196 usd/mt FOB. Za očekivati je da će Ukrajina, Argentina i SAD voditi žestoku borbu za tržište kukuruza posebice na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi.

U Argentini se očekuje kiša koja bi konačno mogla zaustaviti konstantan porast cijena soje i kukuruza. U Peruu IMPARE brodovi rade istraživanja koja će trajati do 6.travnja.

>>>Špekulanti se još jednom okreću zlatu

Prošlog je tjedna ugovoreno još 40 000 mt ribljeg brašna, a prema MSI Ceres novi ugovori su sklopljeni za termin isporuke svibanj-lipanj- srpanj.

IFFO konferencija se ove godine održava u Kini i počinje 22.ožujka. Sudionici čak ne smatraju da će puno poslova biti sklopljeno jer svi iščekuju peruansku kvotu.

Trgovinski rat

SAD su uvele carine na uvoz aluminija i čelika što će rezultirati padom uvoza navedenih metala. Protiv carina su se najviše pobunili čelnici Kanade, Meksika, Južne Koreje, Brazila i EU. Naknadno je američki predsjednik od carina izuzeo Kanadu i Meksiko stoga je najveći gubitnik Europska Unija.

>>>Trump ‘ublažio ugriz’ s carinama, cijene dionica na američkoj burzi poskočile

Predsjednik Europske komisije je žestoko odgovorio planiranim protumjerama, a Trump je zaprijetio carinama na uvoz europskih automobila. Počinje novi trgovinski rat u kojem neće biti dobitnika već samo gubitnika!

27. travanj 2024 05:33