Aktualno
StoryEditor

EP izglasao reformu za jeftinije i dostupnije lijekove

04. Listopad 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kdKx2iDYIFY[/embed]

Europski parlament je velikom većinom izglasao reformu sustava procjene zdravstvenih tehnologija (Health Technology Assesment - HTA), čija su svrha jeftiniji lijekovi i uštede u zdravstvenim sustavima država članica.

>>>Rak bi se za nekoliko godina mogao liječiti ‘cjepivom’

Do sada je svaka od 28 država članica odvojeno ispitivala učinkovitost i korisnost novih lijekova i medicinskih uređaja te na temelju tih procjena pregovarala s farmaceutima o cijenama. Prema novom sustavu Hrvatska će moći koristiti procjene koje je već obavili stručnjaci iz npr. Švedske i tako uštedjeti vrijeme i novac.

“Zdravlje je neprocjenjivo, ali zdravstvo košta. Slučaj s cijenom novih lijekova za djecu s rijetkim bolestima je pokazao koliko skupe mogu biti inovativne terapije. Nadalje, u zadnjem su desetljeću cijene lijekova protiv raka porasle 10 puta u odnosu na njihovu učinkovitost. Zajednička procjena kliničke učinkovitosti na razini EU će osnažiti pregovaračku poziciju država, pogotovo manjih, pri određivanju cijena lijekova”, pojasnila je hrvatska europarlamentarka dr. Biljana Borzan, koja je sudjelovala u izradi novog zakona.

Manje države članice poput Hrvatske, koje nemaju razvijene kapacitete za procjene učinkovitosti novih lijekova, uvelike se oslanjaju na procjene kliničke učinkovitosti koje dobiju od proizvođača, odnosno samih farmaceutskih tvrtki. Novi sustav će u konačnici dovesti do povećanja javnih kapaciteta za procjene kliničke učinkovitosti.

“Koristi od tješnje suradnje nacionalnih HTA tijela će imati svi: pacijenti, farmaceuti, liječnici i zdravstveni sustavi, odnosno porezni obveznici. Ako sustav zaživi kako je zamišljen, u konačnici bi cijene inovativnih lijekova i medicinskih uređaja trebale biti pristupačnije za pacijente i zdravstvene sustave. Smatram da EU mora napraviti sve što je kako bi pomogla državama članicama koje se suočavaju sa sve većim troškovima zdravstva, “ kazala je dr. Borzan.

>>>Znanstvenici otkrili potencijalno nov lijek protiv ćelavosti

Osim ekonomskih benefita, reforma će ubrzati pristup najnovijim lijekovima jer će se umjesto 28 raditi moći raditi samo jedna procjena njihove učinkovitosti. Nekoliko mjeseci ili čak tjedana mogu značiti razliku između života i smrti za pacijente s teškim bolestima.

Nova regulativa je izglasana s 576 glasova “za” i 56 “protiv”.

16. travanj 2024 14:35