24. srpanj 2018.

Ericsson Nikola Tesla na prodaji u prvih šest mjeseci uprihodio više od 760 milijuna kuna

Ericsson Nikola Tesla ostvario je u prvom polugodištu prihode od prodaje u iznosu od 762,4 milijuna kuna, što je 7,5 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje i ponajviše se zahvaljuje rastu prihoda na domaćem tržištu, a snažno je porasla i dobit te kompanije.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak na web stranici Zagrebačke burze, neto dobit kompanije dosegnula je u prvom polugodištu 61,5 milijuna kuna, što je 64,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

>>> Ericsson Nikola Tesla i Ministarstvo zdravstva potpisali ugovor vrijedan 14 milijuna kuna

U izvješću se navodi da u ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 25 posto, usluge za Ericsson 63,2, a ostala izvozna tržišta 11,8 posto.

U prvom su polugodištu prihodi od prodaje na domaćem tržištu porasli za 38 posto na godišnjoj razini, na 190,6 milijuna kuna.

„Prihodi od prodaje na domaćem tržištu bilježe uzlazni trend zahvaljujući činjenici da su operatori povećali ulaganja u modernizaciju telekomunikacijskih mreža, kako bi odgovorili zahtjevima eksponencijalnog rasta podatkovnog prometa uz poboljšanje kvalitete i smanjenje troškova”, poručila je u izvješću Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Dodala je da je, u skladu s očekivanjima, porasla i prodaja usluga za Ericsson, zahvaljujući dobivanju novih odgovornosti u području istraživanja i razvoja, kao i ekspertnim centrima za usluge i rješenja.

>>> Ericsson najavio otpis 1,4 milijarde eura imovine

Prihodi tvrtke na Ericssonovom tržištu iznosili su u prvih šest mjeseci ove godine gotovo 482 milijuna kuna, što je 3,3 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi ENT-a na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, iznosili su u proteklih šest mjeseci 90 milijuna kuna, što je 14 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. U izvješću se navodi i da su prodajni i administrativni troškovi u prvom polugodištu smanjeni za 18,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 35,3 milijuna kuna.