Aktualno
StoryEditor

Ericsson uvodi radikalne novosti u 5G portfelj, otvara put virtualnoj i proširenoj stvarnosti

17. Veljača 2017.
  • Ericsson je prvi na tržištu s kombinacijom jezgrenog i radijskog portfelja za 5G korisničke slučajeve, što ubrzava prelazak s današnjih mreža na 5G
  • Omogućuje globalne 5G pristupne i prijenosne mreže, pokrivajući sve frekvencijske raspone

Ericsson je predstavio 5G platformu (eng.) namijenjenu prvim korisnicima koji će krenuti u petu generaciju mobilnih mreža. Komunikacije se ubrzano kreću prema podatkovno zahtjevnim aplikacijama poput virtualne i proširene stvarnosti koja bi trebala biti dostupna na svakom mjestu. Upravo zbog toga, Ericsson je prvi na tržištu ponudio rješenja za jednostavan prelazak iz današnjih mreža u novu generaciju mreža (eng.).

Nova Ericssonova 5G platforma nudi operatorima nove poslovne mogućnosti, a sadrži 5G jezgreni, radijski i transportni portfelj, zajedno s digitalnim sustavima podrške, uslugama transformacije te s naglaskom na sigurnost.

Budući da će telekomunikacijski operatori koristiti 5G tehnologiju za digitalizaciju industrija, Ericsson predviđa da će već 2026. godine potencijalno globalno tržište biti vrijedno preko 580 milijardi dolara što će operatorima omogućiti dodatni 34 postotni rast prihoda u 2026. Na temelju studije, Ericsson predviđa da sektori proizvodnje i energetike te komunalne službe nude najveće mogućnosti prihoda operatorima uslijed novih mogućnosti na temelju 5G tehnologije.

"Ovim uvođenjem predstavljamo 5G platformu kao poticaj velike promjene u mrežnim karakteristikama, što će našim kupcima omogućiti da svojim korisnicima ponude naprednija korisnička rješenja i nove poslovne modele. Važno je i operatorima omogućiti nastavak evolucije prema 5G," kaže Arun Bansal, čelnik Ericssonove poslovne jedinice Mrežni proizvodi.

"Zadovoljni smo napretkom koji Ericsson postiže na putu uvođenja 5G tehnologije u komercijalnu fazu," kaže Roger Gurnani, tehnički direktor Verizona. "Probni rad s krajnjim korisnicima u 11 gradova SAD-a predstavlja važan korak na ubrzavanju puta u sljedeću generaciju bežičnih usluga."

Jezgreni dio

Ericsson sada uvodi prvi  5G jezgreni sustav (eng.) koji podržava 5G korisničke slučajeve temeljene na odsječcima mreže ( Network slicing) što operatorima omogućuje pridjeljivanje virtualne mreže s pojedinim funkcionalnostima specifičnim za pojedinu uslugu ili kupca putem zajedničke mreže.

Ovo, već danas, telekomunikacijskim operatorima omogućuje podršku za pojedine rane 5G korisničke slučajeve te nove prilike za rast prihoda. Time Ericsson uvodi dopune nizu područja u svom 5G jezgrenom sustavu i aplikacijama:

  • Združeni mrežni odsječci za 5G roaming proširuju ovaj koncept i na mreže koje se posjećuju. Ova će tehnologija operatoru omogućiti osiguravanje globalnih mrežnih usluga, a poslovnim subjektima neće biti potrebni individualni ugovori s različitim operatorima za istu razinu usluga širom svijeta.
  • Upravljanje mrežnim odsječcima za automatizaciju uspostave povezivanja usluga i osiguravanje kvalitete usluga, što će omogućiti uštede i brzu uspostavu usluga.
  • 5G politika i korisnički podaci za mrežne odsječke korisnicima će omogućiti dogovorenu razinu usluge i integritet podataka.
  • Distribuirani oblak će olakšati rad aplikacijama koje zahtijevaju malo kašnjenje, poput prepoznavanja lica u stvarnom vremenu, premještajući aplikacije i opterećenja bliže pristupnom dijelu. Dodatno, 5G-omogućeni paketski jezgreni dio će podržati potpuno odvajanje kontrolnih i korisničkih podataka te dosada neviđeni kapacitet i brzinu podataka krajnjim korisnicima.
  • 5G usluge transformacije osigurat će migraciju mreže i rada s postojećih na 5G jezgreni dio, virtualizirano i temeljeno na automatiziranom modelu rada.

Važna potvrda navedenog bila je i uspješna demonstracija izvedena od strane Deutsche Telekoma, Ericssona i SK Telecoma, prva međukontinentalna 5G testna mreža (eng.), u kojoj su mrežni odsječci  bili dostupni u mreži drugog operatora.

Novi dodaci temelje se na dosadašnjim dostignućima u 5G, virtualizaciji, gdje su funkcije bazirane na hardveru stavljene u infrastrukturu oblaka poput podatkovnih centara. Virtualizacija mrežnih funkcija (Network Functions Virtualization-NFV, eng.) i softverski definirano umrežavanje (Software Defined Networking - SDN), koristit će se za umrežavanje i programibilnost, što će dovesti do velike skalabilnosti i automatizacije mreža. Također, Ericssonov postojeći portfelj u području upravljanja korisničkim podacima (User Data Management), zatim Evolved Packet Core i IP višemedijski podsustav (IP Multimedia Subsystem) stavljen je u oblak kako bi podržao nove korisničke slučajeve, pišu Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle.

19. travanj 2024 10:02