Aktualno
StoryEditor

Erste Asset Management najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2016.

20. Travanj 2017.

Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK, na temelju vlastitih kriterija za dodjelu nagrada, dodjeljuje godišnje nagrade najboljim investicijskim fondovima i najboljem društvu za upravljanje investicijskim fondovima već dulji niz godina. Ove su godine nagrade dodijeljene u sedam kategorija na svečanosti održanoj 20. travnja u HGK.

Erste Asset Management dobitnik je godišnje nagrade Top of the Funds za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2016., a nagradu je primio Miroslav Jurišić, član Uprave društva.

Nagrada za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je PBZ Euro Novčanom fondu kojim upravlja PBZ Invest, a nagradu je primila fond-menadžerica Ozana Peršić. Auctor Cash kojim upravlja Auctor Invest dobitnik je nagrade za najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a nagradu je primio Petar Kutleša, član Uprave Auctor Investa.

Najbolji mješoviti investicijski fond

Nagrada za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je mješovitom fondu HPB Global kojim upravlja HPB Invest, a nagradu je preuzeo Boris Guljaš, predsjednik Uprave HPB Investa. Nagrada za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je dioničkom fondu Erste Adriatic Equity kojim upravlja  Erste Asset Management, a primio ju je Miroslav Jurišić, član Uprave Erste Asset Managementa.

Dobitnik nagrade za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je PBZ Bond fond kojim upravlja PBZ Invest, a nagradu je preuzeo fond-menadžer Marko Polić. Najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Fond Raiffeisen Dynamic kojim upravlja Raiffeisen Invest, a nagradu je primio Bojan Vuković, član Uprave Raiffeisen Investa.

„Posebno smo zadovoljni porastom broja građana koji štede i ulažu u fondove. Tijekom 2016. godine više od 10. 000 novih građana počelo je ulagati u investicijske fondove, tako da ih je krajem godine bilo više od 200.000. Njihova imovina u investicijskim fondovima tijekom 2016. povećana je za više od 20% te je na kraju godine iznosila više od osam milijardi kuna. Istovremeno je imovina u dugoročnim investicijskim fondovima (nenovčanim) porasla za 59%. Ove informacije upućuju na trend pristupa građana tržištu kapitala putem investicijskih fondova, čime se približavamo načinu štednje i dugoročnog ulaganja u razvijenijim zemljama EU i SAD-u“, istaknuo je predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK Hrvoje Krstulović.

„Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, koji se obilježava 19. travnja, u Hrvatskoj već treću godinu zaredom HGK i Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK organiziraju niz edukativno-informativnih događanja radi podizanja svijesti građana o važnosti dugoročne štednje, a i podizanja razine financijske pismenosti“, istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, dodajući da će HGK i dalje nastaviti pružati potporu Udruženju društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK koje okuplja 22 društva, a ona, pak, upravljaju 21 milijardom kuna u 121 investicijskom fondu, piše u priopćenju službe za komunikacije HGK.

28. travanj 2024 07:18