Aktualno
StoryEditor

ESA: Slijedi dezintegracija kineske ‘Nebeske palače‘, opasnost da će nekog pogoditi ravna nuli

28. Ožujak 2018.

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 treba se za vikend nekontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, izvijestila je Europska svemirska agencija (ESA) koja ističe da je opasnost da će dio stanice nekoga pogoditi gotovo ravna nuli.

- Najveći dio stanice će izgorjeti zbog veoma visoke temperature koja će nastati pri njezinu ulasku u atmosferu velikom brzinom, ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici.

Moguća opasnost

No "s obzirom na ono što se događa kod kontroliranih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati" da će "neki dijelovi odoljeti tom procesu i pasti na Zemlju", dodaje agencija.

Kina ipak ne misli tako. Tiangong-1 bi "trebao sasvim izgorjeti na svom povratku u atmosferu", objavio je u ponedjeljak CMSEO (Kineski inženjerski ured za letove s ljudskom posadom) a prenijela je Xinhua, službena kineska novinska agencija.

>>>VIDEO: ExoMars traga za znakovima života na Crvenom planetu

Stanica koja trenutačno nema ljudsku posadu a velika je poput autobusa, mogla bi pasti između 31. ožujka i 2. travnja, a najvjerojatnije će to biti 1. travnja, po zadnjim procjenama ESA-e.

Europska agencija drži da je Kina izgubila kontrolu nad Tiangongom-1 još u ožujku 2016.

>>>VIDEO: IBM Watson AI u Airbus CIMON-u, prvom robotskom astronautu

Prva kineska svemirska stanica, lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1 čije ime znači ‘Nebeska palača‘, duga je 10,4 m a široka 3,3 m. Ima eksperimentalni laboratorij i servisni modul te dvije solarne ploče dimenzija 3 x 7 m.

Područje na koje bi ostatci mogli pasti veoma je veliko i točnije će se utvrditi ovih dana. Zasad se ono prostire između 42,8 stupnjeva sjeverne do 42,8 stupnjeva južne zemljopisne širine. Dijelom obuhvaća i jug Europe.

26. travanj 2024 17:31