12. listopad 2017.

ESIF: U godinu dana 518 poduzetnih dobilo ‘mikro‘ zajmove u visini 142 milijuna kuna

U sklopu programa ESIF mikro i malih zajmova u samo godinu dana odobreno je 518 zajmova, vrijednih 141,9 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata je 154,3 milijuna kuna, istaknuto je u četvrtak u Kutini na predstavljanju rezultata tog programa te novoga nacionalnog jamstvenog programa "Poljoprivreda".

Odziv poduzetnika je vrlo dobar, a ti su se financijski instrumenti pokazali vrlo pristupačnim i brzim izvorom financiranja, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Vjeran Vrbanec predstavljajući rezultate programa Europskoga strukturnog investicijskog fona (ESIF) mikro i malih zajmova čija je provedba počela prije godinu dana.

>>> HAMAG-BICRO osigurao novih 150 milijuna kuna zajmova za poduzetnike

Vrbanec je rekao i kako su izdani zajmovi za investicije i obrtna sredstva omogućili da se otvore 1073 nova radna mjesta.

Kako je istaknuo, izdana ESIF jamstva iznose 105,3 milijuna kuna, a vrijednost investicija uz odobrene kredite 167,1 milijun kuna.

Alokacija za ESIF male zajmove povećana je u svibnju ove godine za još 20 milijuna eura, što je ukupno gotovo 244 milijuna kuna. Kao partneri u projekt se uključilo 17 banaka i dvije leasing kuće, rekao je Vrbanec.

Zainteresiranima je u Kutini predstavljen i novi nacionalni jamstveni program "Poljoprivrednici", koji je Vlada prihvatila na prošlotjednoj sjednici, a svrha mu je poticati aktivnosti financijskih institucija prilikom ulaganja u djelatnost poljoprivrede.

Program je namijenjen malim gospodarstvenicima, uključujući i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom te druge pravne oblike koji imaju status subjekta maloga gospodarstva.

>>> Žalac: Do kraja godine planiramo povući 13 milijardi kuna za ‘oživljavanje Slavonije’

Kako je rekao Vrbanec, za tu skupinu poduzetnika osiguran je nužan instrument jamstva. Programom su mladi poljoprivrednici izdvojeni kao posebna skupina, za koju je osigurano jamstvo do 80 posto glavnice kredita, istaknuo je.

U programu "Poljoprivrednici" omogućuje se i financiranje obrtnih sredstava, a ima nešto nižu premiju koja se naplaćuje za izdano jamstvo. Najviši je iznos jamstva 10 milijuna kuna za investicije te 750.000 kuna za obrtna sredstva.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić govorio je o dostupnosti zajmova te je najavio da će se u kriterije uvrstiti i indeks razvijenosti kako bi se što većem broju poduzetnika omogućilo da se koriste zajmovima.

Kako nijedan poduzetnik iz Kutine nije bio korisnik zajma, kutinski gradonačelnik Zlatko Babić zaključio je kako očito nešto nije u redu te je najavio da će se gradski upravni odjeli zauzeti da se ispitaju razlozi za to i da se poduzetnicima omogući da se ubuduće kandidiraju za zajmove.