Aktualno
StoryEditor

Esport - globalni fenomen koji je zaludio regiju ide dalje

22. Ožujak 2018.

Nakon što je esport prošle godine s velikim uspjehom ušao na regionalno tržište, u četvrtak je na konferenciji za novinare u zagrebačkom Kinu Europa najavljen i početak druge sezone natjecanja Vip Adria lige powered by ESL.

Za one koji ne znaju, riječ je o natjecanju koje, prema riječima ESL-ovog menadžera za jugoistočnu Europu Martina Kadinova, spaja tri vrlo popularne industrije, one sporta, videoigrica i zabave, a od početka travnja timovi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, BiH, Crne Gore i Albanije odmjerit će snage u najpoznatijim svjetskim esport naslovima "Counterstrike: Global Offensive" i "League Of Legends".

>>>Kontinuirani porast gaming industrije i gamifikacije

Prošle sezone, u Vip Adria Ligi nastupilo je više od 1200 igrača i odigralo preko 500 mečeva, uz četiri milijuna pregleda putem različitih streaming platformi. Da su razlike između virtualnih i "običnih" sportaša svakim danom sve manje, potvrdio je i Kadinov, objasnivši kako je najveći transfer među momčadima plaćen "sedmeroznamenkastim" iznosom, dok je Alen Šola, voditelj marketinga prošlogodišnjih pobjednika Valiance & Co, istaknuo da plaće najboljim igračima prelaze hrvatski, ako ne i balkanski prosjek.

Veliko finale, održano u Zagrebu u sklopu Reboot InfoGamera, pratilo je 70.000 ljudi, a nagradni fond iznosio je 24.000 eura.

"Svi pokazatelji prve sezone jasno daju do znanja da na ovim prostorima postoji ogroman interes za esportom. Drago mi je da mogu najaviti da će druga sezona Vip Adria lige niti dostupna na svim Vip i B.net TV platformama, gdje će mečeve biti moguće pratiti i u izravnom televizijskom prijenosu", kazao je Lordan Kondić, Vipnetov direktor marketinga.

Objavili su i kako su osigurali ekskluzivna prava na utakmice nogometne Lige prvaka u idućoj sezoni.

Dodajmo da je samo natjecanje podijeljeno u tri etape: kvalifikacije (1. travnja – 1. lipnja), grupna faza (1. rujna - 14. studenoga) i finale koje je na rasporedu 24. i 25. studenog.

Šola je, pak, kao najveći nedostatak označio nepostojanje prave regionalne konkurencije, zbog čega se nada da će Vip Adria liga uskoro biti pretvorena u jedan od kvalifikacijskih turnira za ESL Pro ligu ili neko drugo od najvećih svjetskih natjecanja.

>>>Zagreb 360 Gaming: Ambiciozni projekt studenta zagrebačkog PMF-a

Esportaši, dodao je Šola, danas žive po strogom "režimu" koji uključuje propisanu prehranu, stalne treninge pa čak i vlastite psihologe.

Da se zaista radi o globalnom popkulturnom fenomenu dokazuju i brojke predstavljene na presici pa se očekuje da će ukupni prihodi svjetske gaming industrije ove godine dosegnuti 906 milijuna dolara, odnosno 38 posto više nego prošle, a do 2021. gotovo 1.67 milijardi dolara. Također, u istom razdoblju broj esports entuzijasta trebao bi porasti sa sadašnjih 165 milijuna na ukupno 250 milijuna.

Finalnu seriju League of Legends 2016. je godine pratilo čak 36 milijuna ljudi, više nego završnice NBA i bejzbolske lige.

19. travanj 2024 18:25