22. veljača 2019.

EU će ciljati Xerox, Caterpillar i Samsonite, ako SAD uvede carine na aute

Slijedom novog zatezanja trgovinskih odnosa između EU-a i SAD-a, Europska komisija radi na novom skupu protumjera u slučaju da američki predsjednik Donald Trump odluči uvesti carine na europske aute, izvještava Bloomberg. Ta je opcija ponovo na stolu nakon što je povjerljivo izvješće američkog Ministarstva trgovine navodno preporučilo carine do 25 posto na automobile i auto-dijelove, a Trump zaprijetio da će to i napraviti ako se uskoro ne postigne obuhvatni trgovinski dogovor s Europskom unijom.

Iako nema službenih potvrda, Bloomberg javlja kako će EU na takve carine uzvratiti svojim carinama koje će pogoditi Caterpillar, Xerox i Samsonite, među ostalima. Vrijednost dionice ovih kompanija očekivano je snažno pala nakon objave ove vijesti dobivene iz neslužbenih izvora u Bruxellesu. Komisija je još prošli mjesec najavila carine na američke proizvode vrijedne 20 milijardi eura ako dođe do realizacije Trumpove omiljene prijetnje.

‘Počeli smo interno izrađivati listu mjera za rebalansiranje, za slučaj da carine na automobile i auto-dijelove budu uvedene, što ne želimo‘, prenosi Bloomberg izjavu povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom, koja je dodala da za to postoji puna potpora država članica.