Aktualno
StoryEditor

EU daje 18 milijuna eura za potporu iranskom gospodarstvu

23. Kolovoz 2018.

Europska je komisija u četvrtak namijenila 18 milijuna eura za projekte potpore iranskog gospodarskog i društvenog razvoja, u sklopu napora za očuvanjem iranskog nuklearnog sporazuma, nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija Iranu.

>>>Iran: Europa mora “platiti cijenu” spašavanja nuklearnog sporazuma

Svrha sporazuma s Iranom bila je ograničiti iranski razvoj nuklearnog oružja.

Europska Unija pokušava održati sporazum ukidanjem sankcija i ekonomskim poticajima, nakon što se SAD povukao iz sporazuma.

EU je "predana održanju" nuklearnog sporazuma iz 2015., rekla je u četvrtak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

"Novi će paket proširiti ekonomske i sektorske odnose u područjima koja su od izravne koristi za naše građane", rekla je Mogherini.

Projekti dogovoreni u četvrtak dio su šireg paketa mjera iz 2015., čija je vrijednost 50 milijuna eura, a namijenjeni su adresiranju društvenih i ekonomskih izazova u Iranu.

>>>Njemačka traži da EU stvori sustav za plaćanje neovisan o SAD-u, za spas sporazuma s Iranom

Financiranje uključuje osam milijuna eura za pomoć privatnom sektoru, posebno za pomoć malim i srednjim poduzećima s velikim potencijalom, navodi se u izvješću Europske komisije.

Još osam milijuna eura namijenjeno je borbi s ekološkim izazovima, a dva milijuna borbi protiv droge.

Ranije ovog mjeseca, SAD su ponovne uvele sankcije, koje su usmjerene na iranski financijski sustav, uključujući iranske kupnje američkih dolara, trgovinu zlatom i prodaju državnih obveznica.

Nove će sankcije stupiti na snagu u studenom, a uključuju mjere za sprječavanje iranske prodaje nafte.

Trump smatra da nuklearni sporazum, koji su ispregovarali Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija, Kina i SAD, nije uspio blokirati iranski put prema razvoju nuklearnog oružnja.

>>>SAD nije ‘ekonomski policajac svijeta’, EU će ignorirati američke sankcije Iranu

Međutim, ostale zemlje smatraju da sporazum služi svojoj svrsi.

19. travanj 2024 13:05