Aktualno
StoryEditor

EU daje novac za projekt razvoja društveno korisnog učenja u Dubrovniku

28. Lipanj 2018.

Na dubrovačkom Sveučilištu predstavljen je u četvrtak Pilot projekt “UniActive” udruge Erasmus Student Network, financiran iz Europskog socijalnog fonda, koji u fokusu ima društveno korisno učenje kroz suradnju udruga te studenata i nastavnika Sveučilišta u Dubrovniku.

>>>Peti Dan karijera u Dubrovniku u znaku freelancinga

EU socijalni fond projekt “UniActive” financira s više od pola milijuna kuna.

Marko Žmirak iz udruge Erasmus Student Network istaknuo je da je cilj projekta povezati civilni sektor, studente i nastavnike kako bi zajedno rješavali probleme lokalne zajednice.

“Želimo osmisliti novi koncept praktičnog znanja, ali i osnažiti studente i nastavno osoblje za provedbu projekta u budućnosti. Ponosni smo što nas je Sveučilište prepoznalo kao partnera koji ovakav projekt može provesti”, rekao je Žmirak.

Voditeljica projekta Ivana Grkeš najavila je da će se u idućoj akademskoj godini kroz dva semestra sveučilišni nastavnici provesti šest mentorskih programa za studente i udruge.

>>>Suradnja Dubrovnika i WBAF-a potaknut će osnivanje startupova

“Po tri programa ostvarit će Odjel komunikologije i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju. Osim toga, seriju od 18 javnih predavanja o civilnoj kompetenciji i participaciji održat će prof. dr. Pero Maldini. Naime, jedan od uočenih problema je što udruge puno rade, ali imaju jako malu vidljivost te se njihov utjecaj u javnosti ne prepoznaje”, objasnila je Grkeš.

Istaknula je kako je dugoročni cilj uspostaviti metodologiju vođenja društveno korisnog učenja na sveučilištu.

“Po završetku pilot projekta, koji je osmišljen prema sličnim projektima u EU, nastavit će se provoditi slični programi po utvrđenoj metodologiji”, najavila je Grkeš.

>>>OFEL 2018 ponovno okuplja znanstvenu elitu

Pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. Maldini rekao je da će na svojim predavanjima u središtu biti političko obrazovanje mladih ljudi kako biti dobar građanin.

“Riječ je o praktičnoj primjeni znanja u svakodnevnom građanskom aktivizmu. Politička participacija na svim razina ključna je za kvalitetnu demokraciju. Kroz niz praktičnih radionica želimo studente i članove udruga uvući u taj prostor”, rekao je Maldini.

Prorektor za poslovanje Sveučilišta u Dubrovniku izvanredni prof. dr. Nebojša Stojčić izjavio je kako će studenti kroz projekt dobiti dodatne kompetencije koje će im olakšati zapošljivost, ali i ojačati suradnju s postojećim udrugama koje rade s posebno osjetljivim članovima društva.

>>>Dubrovnik ugostio studente RIT-a sa svih svojih kampusa

“Drago mi je što naši bivši i sadašnji studenti imaju razvijenu dimenziju društvene odgovornosti”, rekao je Stojčić. Nositelj projekta “UniActive”, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, je udruga Erasmus Student Network Dubrovnik, koja ga provodi u suradnji s partnerima dubrovačkim Sveučilištem i Udrugom za mlade “Maro i Baro”.

18. travanj 2024 12:01