Aktualno
StoryEditor

EU financira poboljšanje vodoopskrbne mreže, pročišćavanje otpadnih voda u Slavoniji i Baranji i Istri

05. Rujan 2017.

Blizu 96 milijuna eura Europska unija ulaže u poboljšanje vodoopskrbne mreže i sustava za pročišćavanja otpadnih voda u Slavoniji i Baranji te Istri i na Krku, priopćila je u ponedjeljak Europska komisija.

Projekti u Osijeku, Bilju i Dardi te u Istri dogovoreni su još 2013. za financiranje u programskom razdoblju 2007.-2013. a sada su prebačeni u novo programsko razdoblje 2014.-2020. Jedini novi projekt je onaj na otoku Krku.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i sustava za filtriranje u gradskom području Osijeka te u mjestima Bilju i Dardi u Osječko-baranjskoj županiji financirat će se s 19,3 milijuna eura kako bi se podzemne vode zaštitile od onečišćenja. Projekt bi trebao biti dovršen do kraja 2018. godine.

>>>Mažar: Izvođači radova priječe isporuku ‘perverzno’ pročišćene vode za Poreštinu

Gotovo 28 milijuna eura ulaže se u poboljšanje četiriju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Istri, u gradskim područjima Poreču Sjever, Poreču Jug i Lanterni te u Vrsaru. Taj bi projekt trebao biti dovršen 2018.

S 48,5 milijuna eura omogućit će se bolji pristup čistoj vodi za piće na Krku, otoku na kojem živi gotovo 14 500 stanovnika i na kojem se godišnje ostvari više od pet milijuna turističkih noćenja. Obnovit će se gotovo 40 km vodoopskrbne mreže, izgraditi šest uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i 80 km kanalizacijske mreže. Nakon dovršetka projekta 2020. najveći dio otoka imat će pristup vodi za piće iz vodovoda i bit će spojen na modernu kanalizacijsku mrežu, priopćila je Komisija.

19. travanj 2024 10:08