Aktualno
StoryEditor

EU financira uređenje dnevnih bolnica i kirurgija Opće bolnice Karlovac

24. Studeni 2017.

U sklopu 35.755.341,66 kuna vrijednog projekta pod nazivom ‘Uređenje prostora dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Opće bolnice Karlovac‘ koji se u gotovo stopostotnom iznosu financira bespovratnim sredstvima operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.‘ iz Europskog fonda za regionalni razvoj u četvrtak su u Općoj bolnici Karlovac potpisani ugovori s odabranim izvođačima građevinsko-obrtničkih radova, te s nizom dobavljača medicinskih uređaja.

Opća bolnica Karlovac, kazala je voditeljica projektnog tima Bolnica Zdenka Mažuran, prijavila je svoj projekt na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za koji je, nakon pozitivne ocjene, uz posredovanje Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU) 8. veljače 2017. godine potpisan ugovor o bespovratnom financiranju. Sam projekt otvoren je još od 11. siječnja 2016. godine i zatvara se 30. lipnja 2018. godine. U sklopu projekta će se oko 2.200 kvadratnih metara bolničkog prostora, a prilikom opremanja, bolnica će dobiti i neke sofisticirane medicinske uređaje kakve do sada nije imala.

>>>Novi broj Lidera: Prihodi najvećih grupacija – tko raste, tko pada

U građevinsko-obrtničkom radovima vrijednima oko 18,8 milijuna kuna (s uračunatim PDV-om) na četirima lokacijama u dvjema bolničkim zgradama nositelji poslova bit će Kolos iz Duge Rese, Suhomont iz Vinkovaca i Termorad iz Zagreba. Po završetku njihovih aktivnosti karlovačka će bolnica dobiti dnevne bolnice za alkohologiju, psihoterapiju, infektologiju, hematologiju, internu medicinu, pedijatriju, neurologiju, otorinolaringologiju, ginekologiju i dijabetologiju, te četiri operacijske dvorane u sklopu jednodnevne kirurgije.

U nabavi suvremene opreme i uređaja za dijagnostičke pretrage i operativne zahvate sudjeluju odabrani dobavljači Shimadzu, Bioelektronika, Medicom, Olympus Czech Group, Dogan Septem, Mel- Medikal, Medic, Retina-ORL Centar Zagreb, Salus-med i INEL- medicinska tehnika.

Preduvjet za ovakvo osuvremenje, po riječima ravnatelja bolnice Ervina Jančića, jest prošlogodišnje značajno ekipiranje bolnice novim specijalistima i liječnicima subspecijalnosti, čime će se u sprezi s novom opremom povećati dostupnost pučanstvu, uz podizanje brzine izvođenja i kvalitete medicinskih zahvata, a brža obrada pacijenata smanjit će i potrebu za korištenjem bolničkih ležaja.

05. svibanj 2024 22:45