Aktualno
StoryEditor

EU napala Orbana: Želite primati sredstva EU, ali ne držite do njezinih vrijednosti

28. Travanj 2017.

Viši čelnici Europske unije u srijedu su prozvali mađarskog premijera Viktora Orbana zbog vođenja kampanje protiv Unije, što je rezultiralo porastom napetosti na relaciji Bruxelles - Budimpešta, piše Financial Times.

Orban diljem Mađarske provodi kampanju pod nazivom ‘Zaustavimo Bruxelles‘ u sklopu koje je građanima poslao 8 milijuna pisama u kojima optužuje Europsku uniju da svojim politikama ugrožava neovisnost zemlje.

>>>Orban: Financijski spekulant Soros je uništio živote milijuna Europljana

Mađarski euroskeptici, pod vodstvom samoproglašenog liberala Orbana, još od 2014. godine prozivaju europske političare zbog strogog upravljanja demokratskim standardima unutar zemalja članica. Europska komisija je u srijedu objavila izvješće u kojemu pobija teze mađarske kampanje vrijedne nekoliko milijuna eura riječima da je činjenično netočna i dovodi do zablude.

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nemate pravo na vlastite činjenice, rekao je potpredsjednik komisije Frans Timmermans Orbanu. Guy Verhofstadt, glavni pregovarač europskog parlamenta u slučaju Brexit, smatra da je Orban okrenuo leđa demokratskim načelima.

>>>Orban traži progon, zabranu Soroseva sveučilišta

- Želite i dalje primati sredstva EU, ali ne želite se držati njezinih vrijednosti, rekao je Verhofstadt.

Orban je na raspravi održanoj u Bruxellesu branio svoju vladu, a razlog posjeta bio je početak sudskog postupka protiv mađarskih vlasti zbog novousvojenih propisa vezanih uz sveučilišta. EU propise smatra napadom na Srednjoeuropsko sveučilište u Budimpešti (CEU).

Orban nije prihvatio kritike njegovoj politici koju vodi prema sveučilištima, medijima, nevladinim organizacijama i samoj EU, te tvrdi da to što CEU i dalje postoji potvrđuje da su navodi o njegovu zatvaranju bili neistiniti.

- To je kao da osudite nekog za ubojstvo, dok je navodna žrtva živa i zdrava, a vi i dalje upirete prstom na osuđenika, rekao je Orban.

Ovaj tjedan mađarska vlada je izvijestila je kako su primili gotovo 330 tisuća ispunjenih upitnika u sklopu svoje kampanje ‘Zaustavimo Bruxelles‘.

Kampanja će trajati do 20. svibnja, a naglašava kontrast između vladine oštre retorike spram EU i relativno snažnog javnog mnijenja koje je na strani Unije.

Orban tvrdi da Mađarska želi ispraviti pogreške koje je napravila EU, te reformirati Uniju kako bi povratila povjerenje javnosti, a smatra i da je Bruxelles svojim mjerama ugrozio njihova radna mjesta.

Komisija u odgovoru navodi da podržavaju projekte koji su zaposlili više od 150 tisuća Mađara, dok kritičari smatraju da su Orbanovi napori usmjereni kako bi ojačao svoju popularnost.

- Orbanov populistički režim treba neprijatelje. On ne simpatizira vodeću europsku liberalnu elitu i političke strukture EU, rekao je Istvan Hegedus, bivši Orbanov saveznik koji je postao glavni kritičar vlade.

>>>Orban povezao etničku homogenost i gospodarski rast

Kampanja ‘Zaustavimo Bruxelles‘ naljutila je Orbanove saveznike u tom gradu od kojih je najpoznatiji EPP, politička grupacija koja okuplja stranke desnog centra, a jedna od njih je i Orbanova stranka Fidesz. EPP štoviše razmišlja o izbacivanju Fidesza iz svog bloka.

- Prikupljanje informacija i ankete nisu motivirani prikupljanjem mišljenja, već buđenjem nezadovoljstva Europom, rekao je Manfred Weber, predsjednik EPP-a inzistirajući na tome da grupa neće dopustiti da drugi odlučuju o njihovim članovima.

Agnes Urban, iz medijske grupe Mertek rekao je kako će ova kampanja sigurno koštati milijune.

19. travanj 2024 20:30