Aktualno
StoryEditor

EU osudila ubojstvo Olivera Ivanovića; Mogherini razgovarala s Vučićem i Thacijem

16. Siječanj 2018.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini razgovorala je u utorak telefonom s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem nakon ubojstva srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića te pozvala sve da ostanu mirni i suzdržani.

- Visoka predstavnica je pozvala sve strane da ostanu mirne i suzdržane i omoguće pravosudnim tijelima da obave svoj posao, kaže se u priopćenju iz ureda Federice Mogherini.

Ona je snažno osudila ubojstvo Ivanovića i izrazila sućut njegovoj obitelji i prijateljima. Ubojstvo srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića zbog čega je suspendiran tehnički dijalog između Srbije i Kosova, koji se trebao održati u utorak u Bruxellesu, osudila je i Europska unija, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

>>>U atentatu ubijen jedan od vođa kosovskih Srba, Vučić prekida pregovore s Prištinom

- Europska unija snažno osuđuje ubojstvo Olivera Ivanovića. Očekujemo od kosovskih pravosudnih tijela da učine sve kako bi pronašli počinitelje i priveli ih pravdi, izjavila je Kocijančič.

Predsjednik Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda" (SDP) Oliver Ivanović ubijen je jutros u atentatu u Kosovskoj Mitrovici. Na Ivanovića je, prema dosadašnjim saznanjima, pucano jutros oko 8.15 sati ispred prostorija stranke u Kosovskoj Mitrovici i hitno je odvezen u Kliničko-bolnički centar u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ali je ondje podlegao ozljedama. Oliver Ivanović je prije tri godine uhićen i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog optužbi za ratne zločine protiv kosovskih Albanaca. Pušten je da se brani sa slobode u travnju prošle godine, a u srpnju mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. U utorak se u Bruxellesu trebao nastaviti dijalog između Srbije i Kosova na tehničkoj razini nakon stanke od 13 mjeseci. Odmah nakon što se doznalo na atentat na Ivanovića, srpsko izaslanstvo napustilo je Bruxelles.

15. travanj 2024 08:47