17. srpanj 2017.

EU podupire sufinanciranje željezničke pruge Zaprešić-Zabok

EU se pozitivno očitovao o sufinanciranju modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok ukupne vrijednosti 81,7 milijuna eura, priopćeno je u ponedjeljak iz  Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Stručnjaci Neovisne kontrole kvalitete (IQR) dostavili su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje za prijedlog sufinanciranja projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić - Zabok, ukupne vrijednosti 81,7 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

>>> Novotny: Ulaganje od desetak milijardi kuna u željeznicu otvorilo bi 20 000 radnih mjesta

Pozitivnim mišljenjem IQR-a, projekt čija bi provedba trebala započeti krajem ove godine, a kojim će se rekonstruirati 23,8 kilometara željezničke pruge, ocijenjen je prihvatljivim za sufinanciranje iz fondova EU-a.

Nakon potvrde IQR-a, Ministarstvo će u Europsku komisiju poslati prijavu projekta, prema istoj proceduri prema kojoj je prijavljen i Pelješki most, a odluka Europske komisije o financiranju trebala bi biti poznata u sljedeća tri mjeseca.

Usporedo s tim, HŽ Infrastruktura kao korisnik projekta provodi postupak javne nabave u svrhu odabira izvođača i početka radova na obnovi željezničke pruge, čime će se omogućiti njezino uključivanje u zagrebački prigradski promet i skratiti vrijeme putovanja, kaže se u priopćenju.

>>> Početak kraja Pelješkog mosta

Ujedno se podsjeća da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do sada iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija potpisalo 11 ugovora u vrijednosti 7,6 milijardi kuna, od čega bespovratna sredstva EU-a iznose 5,71 milijardi kuna.

Neki od potpisanih ugovora u zadnja tri mjeseca su cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom (Pelješki most), nastavak financiranja razvoja Zračne luke Dubrovnik, izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, nastavak financiranja projekata Dugo Selo - Križevci i izgradnja nove pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno, financiranje četiri prometna Master plana funkcionalnih regija i drugi.