Aktualno
StoryEditor

EU predlaže novi proizvod za individualnu mirovinsku štednju

01. Srpanj 2017.

Europska unija predložila je da se na europskoj razini kreira proizvod individualne mirovinske štednje kako bi potaknula građane na dodatnu štednju za mirovinu i poduprla razvoj tog oblika štednje posebno u istočnoj Europi.

Trenutno samo 27 posto radno sposobnih građana u EU štedi za mirovinu na individualnim računima koji predstavljaju nadopunu državnim mehanizmima i zatvorenim mirovinskim fondovima. Vrijednost imovine na individualnim računima u EU trenutno doseže 700 milijardi eura a povjerena je na upravljanje bankama, mirovinskim fondovima i osiguravajućim društvima.

>>>Vladine reforme ruše mirovine za 27 posto rođenima nakon 1962.

S obzirom na sve nepovoljniji omjer radno sposobnog stanovništva i umirovljenika i pritisak na državne proračune, Europska komisija predložila je u četvrtak da se kreira Sveeuropski proizvod za individualnu mirovinsku štednju (PEPP) kako bi se više građana odlučilo za dodatnu štednju za mirovine.

Zahvaljujući PEPP-u imovina na individualnim računima mirovinske štednje mogla bi se do 2030. godine utrostručiti i dosegnuti 2.100 milijardi eura. Trenutno se procjenjuje da će u tom roku dosegnuti 1.400 milijardi eura.

Očekuje se da će uvođenje PEPP-a biti od koristi zemljama u kojima ne postoji tržište takvih proizvoda, posebno u istočnoj Europi, napominje Reuters.

Iz Komisije napominju da se samo u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Španjolskoj i Švedskoj 15 i više posto "potrošača u odgovarajućoj kategoriji" odlučilo za takva ulaganja.

Interes bi mogli pokazati mobilni radnici koji štede za mirovinu u više zemalja EU, iako bi se mogli suočiti s troškovima zbog spajanja kapitala akumuliranog u više zemalja, upozoravaju u Bruxellesu.

Zemlje EU same bi odlučivale o poreznom tretmanu novog europskog proizvoda individualne mirovinske štednje iako ih Komisija poziva da ga prate identičnim poreznim olakšicama kakve odobravaju i odgovarajućim proizvodima na nacionalnoj razini.

>>>Ćorić: Pronaći ćemo rješenje da nitko ne izgubi 27 posto mirovine

Kompanije koje PEPP uvrste u ponudu morat će prethodno zatražiti dozvolu od europskog regulatora za mirovinske fondove EIOPA.

Menadžeri zaduženi za te proizvode moći će ulagati novac u sve kategorije imovine, uključujući financijske izvedenice, pod uvjetom da poštuju izbor potrošača koji se odluče za sigurniju imovinu, prenosi Reuters.

Nakon što su "ovlaš" razmotrili prijedlog Komisije, u europskom krovnom udruženju zavoda za osiguranje zemalja EU InsuranceEurope, čiji je član i Hrvatski zavod za osiguranje (HUO), izrazili su zadovoljstvo pojedinim njegovim karakteristikama, napominjući ipak kako treba više vremena da se procijeni njegova dodana vrijednost.

Iz udruženja osiguravatelja PensionsEurope izrazili su zadovoljstvo prijedlogom EU i pozvali članice EU da uvedu porezne poticaje za PEPP.

23. travanj 2024 15:38