Aktualno
StoryEditor

EU regulator kani blokirati njemačko preuzimanje hrvatske podružnice Cemexa

29. Ožujak 2017.

Europski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja namjerava blokirati zajedničku ponudu njemačkih kompanija za proizvodnju cementa HeidelbergCement i Schwenk za preuzimanje hrvatske podružnice meksičke tvrtke Cemex, kazale su dvije osobe upoznate s tom situacijom u utorak za Reuters.

Europska komisija je u listopadu prošle godine pokrenula istragu o preuzimanju tvrtke Cemex Hrvatska od strane njemačkih tvrtki HeidelbergCement i Scwenk zbog zabrinutosti da bi to preuzimanje moglo smanjiti tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu sivog cementa.

>>>Europska komisija istražuje preuzimanje tvrtke Cemex Hrvatska

Naime, kako je tada EK istaknula, zbog troškova prijevoza do južne Hrvatske preostali postojeći ili potencijalni dobavljači mogli bi na spojeni subjekt vršiti samo ograničeni konkurentski pritisak.

Nadalje, domaći dobavljači cementa Cemex Hrvatska i LafargeHolcim kontroliraju sve terminale za cement u lukama duž hrvatske obale, pa je Komisija zabrinuta da bi se tom transakcijom moglo ojačati tržišnu moć poduzeća Cemex Hrvatska u južnoj Hrvatskoj i da bi stoga mogla porasti cijena sivog cementa.

Kompanije nisu EK dale dovoljno uvjerljive dokaze da će njihova ponuda da ponude u najam rivalu terminal na dalmatinskoj obali riješiti te zabrinutosti, navodi Reuters.

Koncentrirano regionalno tržište

Europski regulator je poručio kako bi se tim preuzimanjem mogao ukloniti značajan konkurent na već koncentriranom regionalnom tržištu, povećavajući tržišnu moć tvrtke Cemex Hrvatska u južnoj Hrvatskoj, što bi moglo dovesti do povećanja cijena sivog cementa.

HeidelbergCement i Schwenk žele kupiti Cemex Hrvatska putem zajedničkog društva kćeri Dunav Drava Cement (DDC) u sklopu posla vrijednog otprilike 250 milijuna eura. DDC je najveći uvoznik u toj regiji, dok je Cemex Hrvatska najveći proizvođač.

Cemex, vodeći dobavljač cementa, betona i agregata, globalna je kompanija za građevinske materijale koja nudi visokokvalitetne proizvode i usluge korisnicima u više od 50 zemalja. Kompanija je u kolovozu 2015. potpisala ugovor o prodaji svog poslovanja u Hrvatskoj, uključujući i imovinu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, mađarskoj kompaniji Duna-Drava Cement. Imovina koja se prodaje sadrži tri cementare (oko 1,66 milijuna tona cementa prodano je 2014.), dva kamenoloma agregata (oko 0,16 milijuna tona agregata prodano 2014.) i sedam postrojenja za proizvodnju betona (oko 0,25 milijuna kubika betona prodano 2014.).

25. travanj 2024 12:10