Aktualno
StoryEditor

EU treba razmisliti o podnošenju tužbe protiv SAD-a

31. Ožujak 2017.

Europska unija trebala bi razmisliti o podnošenju tužbe protiv SAD-a pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) zbog uvođenja carina na uvoz proizvoda od čelika iz pet zemalja Unije, kazao je u petak njemački ministar vanjskih poslova.

Američko ministarstvo trgovine utvrdilo je da je sedam inozemnih proizvođača prodavalo određene proizvode od čelika na američkom tržištu po dampinškim cijenama, čime se otvara mogućnost uvođenja carina u rasponu od 3,62 do 148 posto, objavio je u četvrtak američki ministar trgovine Wilbur Ross.

>>>Europska unija dozvolila hrvatskim svinjogojcima izvoz živih svinja

Također je otkriveno da je uvezeni čelik iz Južne Koreje subvencioniran, dodao je američki ministar.

-Zaključak o dampingu, odnosno o prodaji proizvoda po cijeni nižoj od troškova proizvodnje, odnosi se na uvoz iz Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Južne Koreje i Tajvana, navodi se u priopćenju američkog ministarstva.

Stoga je SAD odlučio uvesti carine na uvoz čeličnih proizvoda njemačkog Dillinger Huettenwerkea od 5,38 posto, te od 22,9 posto za proizvode njemačke grupe Salzgitter. Ostali njemački proizvođači plaćat će carine po stopi od 21,03 posto.

Austrijska grupa Voestalpine plaćat će carine od 53,72 posto, francuski Industeel France od 148,02 posto, a Dillinger France i ostali od 8,62 posto.

U skupini talijanskih proizvođača Officine Tecnosider plaćat će carine po stopi od 6,08 posto, Marcegaglia SpA i NLMK Verona SpA po 22,19 posto, a ostali po 6,08 posto.

Uvozne carine od 5,4 posto plaćat će belgijski Industeel Belgium, a od 51,78 posto grupa NLMK Belgium. Ostali belgijski proizvođači također će plaćati carine po stopi od 5,4 posto, odredili su u američkom ministarstvu trgovine.

>>>Europska unija i Japan korak do dogovora o slobodnoj trgovini

Čini se da je američka vlada spremna osigurati američkim kompanijama nepravednu prednost u tržišnom natjecanju s europskim proizvođačima unatoč tome što bi time prekršili međunarodne propise, kazao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

-Mi Europljani ne možemo to prihvatiti. EU sada mora razmotriti hoće li također podnijeti žalbu pred WTO-om. Snažno podupirem takav potez, istaknuo je njemački ministar.

18. travanj 2024 15:35