Aktualno
StoryEditor

EURO 2016. - Francuska očekuje 1,2 milijarde eura, Velika Britanija 3 milijarde funti

10. Lipanj 2016.

EURO 2016, kojeg će večeras otvoriti utakmica Francuske i Rumunjske, donijet će francuskom gospodarstvu čak 1,2 milijarde eura.

Doduše nije počelo baš najbolje. Piloti Air Francea su baš danas, prvog dana europskog prvenstva, započeli štrajk koji će trajati dva do četiri dana i tijekom kojeg neće odvoziti barem 20 posto duljih i srednjih linija. Kaos u zračnom prometu koji je zavladao francuskim aerodromima stvorit će poteškoće za putnike u Francusku, pa tako i za putnike koji dolaze samo zbog nogometa i u prkos terorističkoj prijetnji.

Europski nogomet težak 22 milijarde eura, a Prve HNL nema ni na karti

Osim uobičajene turističke i uz EURO vezane nogometne ponude, Francuska očekuje brojne prihode koji se i inače vežu uz nogomet, od ugostiteljskih usluga, klađenja do prodaje televizora. Već sama izgradnja i obnova stadiona i infrastrukture u 10 gradova donijela je 20 tisuća novih radnih mjesta. A kako je prošlog mjeseca najavljujući EURO 2016 najavio francuski ministar sporta Patrick Kanner, teroristička prijetnja pripomogla je otvaranju radnih mjesta vezanih uz nogomet jer je Francuska naprosto morala angažirati više ljudi za zaštitu samih sportskih događanja i onih koji su vezani uz nogometnu manifestaciju poput zajedničkog gledanja utakmica na otvorenom. Prema Kannerovom izvještaju, domaćinstvo europskog nogometnog prvenstva Francuskoj će donijeti 1,2 milijarde eura.

Sudionici Europskog nogometnog prvenstva dijele 301 milijun eura

Procjene prihoda od europskog prvenstva u Velikoj Britaniji su još i veće – 3 milijarde funti. Britanci doduše računaju povećanu potrošnju i za EURO 2016 i za Olimpijske igre, ali procjena od domaće potrošnje od 3 milijarde funti prema pojedinim analitičarima je čak i konzervativna. Naime, britanski otoci prvi put nakon 1958. godine imaju četiri predstavnika na europskom prvenstvu (Engleska, Wales, Sjeverna Irska i Irska).

Naravno, dobar ekonomski učinak ovisi i o sportskom uspjehu. Prema modelu ekonomista Goldman-Sachsa Engleska ima 10,5 posto šansi za osvojiti EURO, a Francuska je najveći favorit s 23,1 posto šansi.

Kako stoji Hrvatska u tom modelu? Za Vatrene je navedeno da prolaze u drugi krug sa 63,6 posto šansi, a onda šanse padaju. Za osvojiti EURO 2016 ekonomisti Goldman-Sachsa Hrvatskoj daju 2,2 posto šansi.

27. travanj 2024 01:01