Aktualno
StoryEditor

Euro na najvišim razinama u tri godine; dolar i dalje pod pritiskom

15. Siječanj 2018.

Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao na najvišim razinama u tri godine prema dolaru, a njegov se uspon nastavlja zbog sve većih očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) početi zaoštravati monetarnu politiku.

Prema dolaru, izloženom daljnjim pritiscima, euro je jutros ojačao dodatnih 0,1 posto, na 1,2218 dolara. Njegov se uspon nadovezuje na snažne dobitke u prošlotjednom trgovanju kad je premašio razinu od 1,22 dolara. Povod tomu bio je zapisnik s posljednje sjednice ECB-a, kojeg su ulagači protumačili kao signal spremnosti za smanjenje programa poticajnih mjera u eurozoni.

>>>Mi o ulasku, a susjedi o izlasku iz eurozone: Berlusconi zagovara dvije valute

Dolar je nakratko skliznuo na najniže razine od sredine prošlogodišnjeg rujna od 110,6 jena, nakon što je u najnovijim izjavama čelnik japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) istaknuo oporavak japanskog gospodarstva. U kasnijem se trgovanju stabilizirao na 110,74 jena, što znači da je skliznuo 0,2 posto u odnosu na zatvaranje u petak.

Stezanje monetarne politike

U takvom je ozračju dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,2 posto, na najniže razine u tri godine.

Američka valuta ostaje pod pritiskom jer su sudionici tržišta sve više uvjereni da će središnje banke najvećih svjetskih gospodarstava postupno početi smanjivati monetarne poticaje.

>>>Tedeschi: Euro za poduzetnike znači rast profitabilnosti i predvidljivo poslovanje

Najnovija je slabost dolara prema euru značajna zato što su ulagači postali naklonjeniji europskoj valuti uslijed jačanja oporavka gospodarstva eurozone.

"Ostajemo optimistični u vezi kretanja eura u idućim mjesecima zato što očekujemo da će se politički rizici konačno početi smanjivati, na trajnijoj osnovi nakon izbora u Italiji u ožujku. Uz to, očekujemo i da će ECB nastaviti postupno smanjivati kupnje obveznica i u konačnici prestati povećavati bilancu...", stoji u bilješci valutnih analitičara u francuskoj banci Credit Agricole.

20. travanj 2024 13:16