Aktualno
StoryEditor

Euro prema dolaru ojačao drugi tjedan zaredom

10. Lipanj 2018.

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prema dolaru porastao je i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači očekuju da će se idućega tjedna na sjednici čelnika Europske središnje banke (ECB) raspravljati o tome kada bi se trebalo početi ukidati poticajne monetarne mjere.

Tečaj europske u odnosu na američku valutu skočio je prošloga tjedna 0,9 posto, na 1,1770 dolara, a u jednom se trenutku probio i iznad 1,18 dolar.

Cijena američke valute prema japanskoj ostala je, pak, nepromijenjena na tjednoj razini, na 109,50 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna oslabio 0,5 posto, na 93,56 bodova.

>>>Dolar blago pao, euro pritišće političko stanje u Italiji

Pad tog indeksa ponajviše je posljedica slabljenja dolara prema europskoj valuti, koja je ojačala zbog toga što bi uskoro Europska središnja banka (ECB) mogla započeti postupno zaoštravati monetarnu politiku.

Peter Praet, glavni ekonomist ECB-a, kazao je polovicom tjedna da je zbog snažnog rasta središnja banka sigurna da se inflacija kreće prema ciljanim razinama.

To, kažu analitičari, povećava mogućnost da će čelnici ECB-a na sjednici idućega tjedna progovoriti o ukidanju poticajnog programa kupnje obveznica.

A to znači da bi ECB uskoro mogla početi stezati monetarnu politiku nakon što je niz godina smanjivala kamatne stope i provodila programe za povećanje likvidnosti na financijskim tržištima.

>>>Dolar narastao zbog poruka FED-a da će nastaviti povećavati kamate

Idućega tjedna održava se i sjednica čelnika američke središnje banke koja će pokazati kani li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom na snažan rast gospodarstva, ali i jačanje inflacije.

Dvodnevna sjednica čelnika Feda počinje 12. lipnja, a očekuje se drugo po redu povećanje kamatnih stopa u ovoj godini, nakon onoga u ožujku. Pitanje je, međutim, hoće li Fed nakon toga do kraja godine kamate povećati još jednom ili dva puta.

19. travanj 2024 03:53