Aktualno
StoryEditor

Euromelanom 2018: Na Hvaru 180 ljudi s ‘tvorbom‘ na koži, obavljene prve operacije u KBC-u Split

16. Lipanj 2018.

U sklopu akcije "Euromelanom 2018" na otoku Hvaru je dermatološki pregledano 1.800 osoba, pri čemu su na koži njih 180 otkrivene tzv. tvorbe koje zbog sumnje na karcinom kože (melanom) treba žurno operativno ukloniti, pa je u subotu u splitski KBC stigla prva skupina tih osoba radi operativnog zahvata.

>>> Rak bi se za nekoliko godina mogao liječiti ‘cjepivom

"Otkriveno je kako 180 osoba na Hvaru, što je 10 posto od 1.800 pregledanih, na koži ima tvorbu koju relativno žurno treba operirati, jer su te tvorbe sumnjive na karcinom kože, odnosno melanom. Danas je u KBC Split s otoka Hvara stiglo 20 osoba koje će tijekom dana biti operirane", rekao je novinarima dr. Ivan Utrobičić, pročelnik Zavoda za plastičnu kirurgiju splitskog KBC-a.

Napomenuo je kako je akcija operiranja pacijenata organizirana subotom mimo radnog vremena, kako se ne bi ugrozila lista čekanja pacijenata koji su upisani redovnim putem. "Akciju operiranja ovih 180 pacijenta s otoka Hvara nastavit ćemo mimo radnog vremena svake subote sve dok ne završimo taj posao, kako bismo taj problem otoka Hvara riješili što prije", poručio je Utrobičić.

Dodao je kako su svi od spomenutih 180 pacijenata hrvatski državljani i mještani otoka Hvara. "Hvar je naš najsunčaniji otok i možda je to sunce blagodat, ali u određenom aspektu je i čimbenik koji djeluje na promjene na koži", rekao je Utrobičić.

>>> Đikić: Hrvatski političari nisu zreli za 21. stoljeće

Na novinarski upit koja je najprikladnija prevencija protiv pojave melanoma na koži, odgovorio je kako je potrebno ne izlagati se suncu u razdoblju od 11 do 17 sati. "Dio tijela koji eksponiran prema van manje je ranjiv nego onaj dio tijela koji se izlaže suncu, pa nije prirodno da ga izlažemo suncu. Mi se skidamo na plaži i oni dijelovi tijela koji tada nisu odjeveni možda su ranjiviji", istaknuo je.

Građanima koji primijete "tvorbu" na koži preporučio je da odu doktoru opće medicine, koji će ih potom uputiti dermatologu. "Dermatolozi u sklopu svoje edukacije i sa svojim aparatima mogu detektirati i vrlo precizno dijagnosticirati određene promjene na koži, a to prosljeđuju nama kirurzima i mi odrađujemo operativne zahvate", kazao je Utrobičić.

17. travanj 2024 01:10