02. listopad 2017.

Europa ‘mlitavo‘ reagirala na brutalnost španjolskih policajaca

Europska unija pozvala je na dijalog, London i Budimpešta rekli su da je katalonsko unutarnje pitanje Španjolske, a među rijetkim političarima koji su u ponedjeljak osudili  policijsko nasilje na referendumu u kojem su u nedjelju 893 osobe ozlijeđene je čelnik SDP-a Davor Bernardić.

Europska komisija pozala je u ponedjeljak španjolsku vladu i katalonske zagovornike neovisnosti da "brzo prijeđu sa sukoba na dijalog" i osudila je uporabu sile na referendumu u nedjelju.

- Poizvamo sve sudionike da brzo prijeđu sa sukoba na dijalog, rekao je glasnogovornik EK Margaritis Schinas novinarima u Bruxellesu.

- Nasilje nikada ne može biti instrument politike, dodao je Schinas.

U pokušaju španjolske policije da spriječi glasovanje u nedjelju su ozlijeđene 893 osobe od kojih četiri teško, ali im je stanje stabilno, najnoviji su podaci koje su medicinske službe objavile u ponedjeljak.

Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u nedjelju navečer da je za ozlijeđene odgovorna katalonska vlada jer je kršila zakon nastojeći organizirati referendum koji su vlada u Madridu i španjolski ustavni sud proglasili nezakonitim.

>>>VIDEO: Brutalno gušenje referenduma o neovisnosti Katalonije

- Referendum o katalonskoj neovisnosti Španjolske je unutarnja stvar i zato Mađarska neće izraziti stajalište o tome, rekao je premijer Viktor Orban medijima u Oraeu (Nagyvarad) na zapadu Rumunjske u ponedjeljak.Prema podacima katalonske vlade na referendum je izašlo izašlo 2,26 milijuna birača kojih je 90 posto glasalo za neovisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine.

Britanski ministar financija Philip Hammond rekao je u ponedjeljak da je katalonski referendum, koji je završio nasiljem, stvar španjolske vlade, no pozvao je na suzdržanost.

- To je interna stvar španjolske vlade i španjolskog naroda. Jasno, osuđujemo nasilje gdjegod da se dogodi, želimo da se sva ustavna pitanja  gdjegod se pojave riješe ustavnim mjerama, rekao je Hammond za britanski LBC radio.

- Vrlo je važno održati vladavinu zakona, uvijek ćemo pozivati na suzdržanost, no na samim Španjolcima i španjolskoj vladi jest da riješe ta pitanja, istaknuo je Hammond.

Iz Hrvatske je grubu intervenciju španjolske policije dosad osudio predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Oštro osuđujem policijsku brutalnost protiv Katalonaca. Nema opravdanja za takvo nasilje!, napisao je na Twitteru.

>>>Referendum o neovisnosti: Interventna policija plijeni glasačke kutije u Kataloniji

Zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Michael Roth rekao je u ponedjeljak da su događaji u Kataloniji "zabrinjavajući", da "separatizam ne rješava probleme", ali da se oni ne rješavaju nasiljem na ulicama već dijalogom.

- Sve članice EU trebale bi poštovati i strogo primjenjivati načela vladavine zakona i demokracije, rekao je Roth.

Glasnogovornik njemačke vlade u ponedjeljak je opovrgnuo pisanje španjolskih medija da je premijer Mariano Rajoy telefonski razgovarao s kancelarkom Angelom Merkel u nedjelju.

U nedjelju je zid šutnje o nasilju u Kataloniji probio belgijski premijer Charles Michel koji je osudio policijsku brutalnost,  a jednako je to učinio i slovenski premijer Miro Cerar.

EU bez komentara

Ustanove Europske unije nisu se oglasile o referendumu koji je protekao u nasilnim scenama o čemu su putem medija slike odaslane u svijet.

Izaslanik i voditelj izaslanstva katalonske vlade u Austriji Adam Casals pozvao je u ponedjeljak EU da  protiv Madrida pokrene postupak o poštivanju osnovnih prava.

- Pozivamo EU i agenciju za zaštitu osnovnih prava sa sjedištem u Beču, rekao je Casals za austrijski radio Oe1, a prenosi agencija Tanjug.

Podsjetio je da člankom 7 Povelje EU može biti pokrenut postupak protiv Španjolske  te da čak Španjolska može biti izbačena iz EU. Naveo je da su jučer bila povrijeđena osnovna prava Katalonije te da represija traje već dva tjedna.

Španjolski premijer Mariano Rajoy suočen je s najvećom ustavnom krizom zadnjih desetljeća nakon referenduma o samoodređenju Katalonije u nedjelju koji će se pamtiti po policijskoj brutalnosti.

Uvodnici španjolskih dnevnika objavili su u ponedjeljak da je referendum na kojem se 90 posto izašlih birača izjasnilo za samostalnost, pripremio uvjete za konačni sukob između Madrida i Katalonije.

- Stvari se mogu pogoršati, piše umjereni katalonski dnevnik La Vanguardia u uvodniku te predviđa ‘ulazimo u fazu štrajkova i uličnih prosvjeda... s više kretanja, više represije‘, prenosi agencija Reuters.

Organizacije koje podržavaju nezavisnost i sindikati za utorak su najavili generalni štrajk koji bi mogao dovesti do zastoja prometa, a službe su spremne za rad na minimumu. To je znak protesta prema policijskoj akciji i poruka Madridu da će ustrajati u svom zahtjevu.

>>>Katalonska vlada: Ostvarili smo pravo na nezavisnost

Na referendum su izlazili zagovornici odcjepljenja dok su zagovornici ostanka u Španjolskoj uglavnom ostali doma pošto su ustavni sud i vlada u Madridu zabranile referendum proglasivši ga nezakonitim.

Direktorica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Ingibjorg Solrun Gisladottir poručila je španjolskim vlastima da poštuju temeljne slobode, pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja, prenosi Tanjug.

- Sve države uključene u rad OESS-a posvećene su tome da osiguraju poštivanje temeljnih prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja u okviru, rekla je i dodala španjolske vlasti moraju osigurati da se sila primijeni samo ako je to nužno i u skladu s načelima proporcionalnosti.