10. prosinac 2016.

Europa preuzela vodeću ulogu u razvoju umjetne inteligencije, strojnog učenja

Prema najnovijem izvještaju o stanju tehnologije u Europi primjetan je uspjeh tehnoloških kompanija diljem kontinenta.

Kada je u pitanju napredak umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti, dronova, strojarstva i 3D printera, Europa ima ili vodeće mjesto ili je uz bok SAD-u. Od početka 2015. godine 2.3 milijardi dolara uloženo je u napredak tehnologije u Europi, dok će tijekom ove godine biti uloženo četiri puta više sredstava nego u 2011. godini.

Glavno čvorište za umjetnu inteligenciju u Europi je Berlin, koji također vodi i u području razvoja virtualne i proširene stvarnosti. München zauzima prvo mjesto kada je u pitanju broj ljudi koji posjeduju Frontier Hardware vještine.

Jedna od zanimljivijih činjenica iz izvještaja govori da su se američke tech kompanije počele širiti diljem Europe.

Talentirana Europa

Kompanija Alphabet (Google) ima centre u Švicarskoj i Londonu, Apple u Francuskom gradu Grenoble, Berlinu, Lundu i Cambridgeu, dok su Facebook i Amazon napravili centre za dronove u Velikoj Britaniji, a Magic Leap se smjestio u Helsinkiju.

Podaci sa stranice Dealroom.com pokazuju da je najveći broj investicija od 2011. u Velikoj Britaniji (1.3 milijarde dolara, slijede Francuska sa 582 milijuna i njemačka sa 480 milijuna.  Norveška, iako najslabije rangirana od zemalja u kojima je provođeno istraživanje, ima iznos investicija 56 milijuna dolara u posljednjih pet godina.

Siraj Khaliq, partner u tvrtki Atomico, koji je također osnivač i bivši izvršni direktor kompanije Climate Corp rekao je za WIRED magazin: ‘Nova generacija poduzetnika inspirirana je jakim europskim kompanijama koje se bave umjetnom inteligencijom, a osnivači rade na razvoju vlastitih koncepata umjetne inteligencije, računalnog vida i drugih tehnoloških startup projekata. Oni su otkrili da u Europi ima dovoljno talenata kako bi se to istražilo, a ekosustav je spreman podržati tehnološku revoluciju.‘

Iako su, prema izvješću, prilike u Europi odlične, nigdje se ne spominje Hrvatska.