06. veljača 2018.

Europa u 2017. povećala kapacitete za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru

Europa je prošle godine instalirala rekordnih više od tri gigawata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru, objavilo pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje udruženja WindEurope.

Prošle je godine ukupno instalirano 3,148 gigawatta novih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru, povezanima s distribucijskim mrežama na kopnu, pokazuje godišnje izvješće WindEuropea.

To je dvostruko više no što je instalirano 2016. godine.

>>>Dvije trećine električne energije u Kanadi dolazi iz obnovljivih izvora

Do 2030. godine ukupni bi kapaciteti za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru trebali dosegnuti 70 gigawata.

Ukupno je Europa na kraju 2017. raspolagala s 15,78 gigawata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru, raspoređenih u 92 farme u 11 europskih zemalja.

Prosječan proizvodni kapacitet farmi vjetroelektrana u izgradnji porastao je prošle godine za 34 posto, na 493 megawata, zbog većih turbina.

Očekuje se da će 2020. ukupni instalirani kapaciteti u Europi dosegnuti 25 gigawata.

>>>Obnovljivi izvori energije u lipnju zadovoljili 118 posto škotskih potreba

U WindEuropeu očekuju da će 2021. godine biti instaliran 3,1 gigawat, te 3,2 gigawata u 2022.

"Nakon 2022. godine prognoze za tržište u EU obilježene su neizvjesnošću. Glavni će pokretači za energiju iz vjetra proizvedenu na moru prema 2030. godini biti regulatorni okvir EU za razdoblje nakon 2020. godine i smanjenje troškova u industriji", zaključak je izvješća.

>>>Za ‘zelene projekte’ raspoloživo 114 milijuna kuna

Do 2030. godine ukupni bi kapaciteti za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru trebali dosegnuti 70 gigawata.

Vjetar na otvorenom moru učvrstio je poziciju provjerenog obnovljivog izvora energije. Proteklih su godina troškovi tehnologije i poslovanja smanjeni i vlade mnogih europskih zemalja ograničile su subvencije za sektor koje su trebale poduprti njegov razvoj, podsjeća Reuters.