Aktualno
StoryEditor

Europarlamentarci odbijaju ukinuti mjere predstrožnosti za hranu iz okolice Fukushime

07. Rujan 2017.

Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta izglasao je u četvrtak prigovor na prijedlog Europske komisije kojim bi se djelomično ukinule izvanredne inspekcijske mjere na hranu uvezenu iz dijela Japana pogođenog nesrećom u nuklearnoj elektrani Fukushima.

„Glasala sam za prigovor jer smatram da je još uvijek prerano da ukidamo posebne mjere predostrožnosti. Komisija je predložila njihovo ukidanje na temelju podataka japanske vlade koji kazuju da je opasnost od radijacije i kontaminacije hrane unutar dozvoljenih parametara. Ne tvrdim da su japanski podaci netočni, no s obzirom na karakter potencijalne ugroze, mislim da bi EU trebala i dalje biti na oprezu“, rekla je članica odbora, hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, priopćio je ured zastupnice.

>>> Eksplozija u nuklearki Fukushima, radijacija raste

Nuklearna elektrana u Fukushimi je 2011. doživjela havariju nakon potresa i tsunamija. Radilo se o teškoj nesreći koja je ipak prošla bez katastrofalne kontaminacije okoliša poput one koja se dogodila u Černobilu.

EU je ubrzo nakon nesreće uvela ograničenja i pojačani inspekcijski nadzor na uvoz hrane iz dvanaest japanskih prefektura. Šest godina kasnije, Europska komisija smatra da je sazrelo vrijeme da se ukine dio izvanrednih mjera, no zastupnici u Europskom parlamentu se ne slažu sa stajalištem Komisije.

>>> Gdje sve možemo naći dobre stare proteine?

Prijedlogom Komisije ukinule bi se posebne mjere na niz proizvoda, među kojima europarlamentarce najviše brinu riba, školjkaši i riža.

„Jedan od proizvoda koji više ne bi prolazio dodatne inspekcije je riža i proizvodi od nje. S obzirom na to da se riža naširoko koristi u proizvodnji hrane za bebe i djecu, smatram da je pojačan oprez itekako potreban. Izglasavanjem prigovora od Komisije tražimo da povuče prijedlog, do kraja godine napravi novi i javno objavi podatke na temelji kojih je prijedlog izrađen,“ izjavila je Borzan, navodi se u priopćenju.

17. travanj 2024 01:43