Aktualno
StoryEditor

‘Europska Florida‘ izazvala razdor unutar Europske unije

01. Svibanj 2018.

Povoljna porezna politika u Portugal je posljednjih godina počela privlačiti sve više stranih državljana starije dobi, zbog čega tu zemlju već nazivaju ‘europskom Floridom‘. Prema pisanju Bloomberga, ovaj fenomen u zadnje vrijeme nailazi na snažan otpor niza članica Europske unije.

Bloomberg navodi primjer 63-godišnjeg Dana Wikstroma, umirovljenog djelatnika jedne švedske energetske kompanije, kojeg je u gradić nedaleko Lisabona privukla činjenica da se, prema tamošnjim zakonima, njegove uplate u mirovinske fondove neće oporezivati punih 10 godina, što mu je povećalo mjesečne prihode za gotovo 100 posto.

>>>Keynesijanizam u praksi: Portugal srezao fiskalni deficit povećavajući plaće i mirovine

Samo u prošloj godini, u Portugal je ‘emigriralo‘ oko 780 Šveđana, dok se u 2016. tamo naselilo više od 10.000 stranaca, mahom umirovljenika.

To je izazvalo snažnu reakciju niza europskih država, ponajprije Finske, koja želi okončati svoj porezni ugovor s Portugalom, a i sama švedska ministrica financija Magdalena Anderson poručila je kako će se ubuduće njezini sunarodnjaci moći preseliti u Portugal zbog ‘klime, vina, čak i fado muzike, ali ne i kako bi izbjegli plaćanje poreza‘.

>>>Portugal pronašao izlaz iz krize?

Spomenutu poreznu politiku kritizirali su i sami Portugalci, prvenstveno zbog činjenice da rasterećenja mnogo više odgovaraju strancima, nego njima samima.

‘Ako ne oporezujete jednu skupinu, morat ćete povisiti poreze drugoj. To nije pošteno‘, smatra profesor ekonomije na sveučilištu u Madeiri.

16. travanj 2024 13:59