22. siječanj 2019.

Europska komisija kaznila kartičnu kuću Mastercard s 570 milijuna eura

Kartična kuća Mastercard je ograničila trgovcima uživanje koristi od boljih uvjeta koje nude banke iz drugih država članica i time prekršila pravila tržišnog natjecanja, zaključila je Europska komisija. Kako stoji u priopćenju, kartično plaćanje ima ključnu ulogu na jedinstvenom tržištu, ne samo u pogledu domaćih i prekograničnih transakcija, već i kupovine preko interneta, s obzirom da europski potrošači i poduzeća više od pola negotovinskih transakcija obavljaju karticama. Kada kupac upotrijebi karticu, banka trgovca plaća naknadu banci vlasnika kartice, a banka trgovca tu naknadu prosljeđuje trgovcu koji ju uračuna u svoj trošak poslovanja, odnosno cijene proizvoda i usluga.

Mastercard je obvezivao banke trgovaca na primjenu naknada koje vrijede u zemlji u kojoj se trgovac nalazi, što je značilo da trgovci u zemljama s visokim naknadama nisu mogli ostvariti korist od nižih naknada u drugim članicama u kojima se nalaze njihove banke.  Komisija je iz tog razloga pokrenula istragu u travnju 2013. i dvije godine kasnije objavila svoje prigovore na praksu Mastercarda.

Kako je utvrđeno da su trgovci iz navedenih razloga bili zakinuti za niže cijene, koje bi mogli dobiti da Mastercard nije nametnuo određivanje visinu naknada prema zemlji u kojoj se trgovac nalazi, Komisija je zaključila da kartična kompanija narušava pravila tržišnog natjecanja i odredila kaznu od 570 milijuna eura. Do iznosa se došlo uzimanjem u obzir niza faktora kao što su vrijednost prodaje povezane s prekršajem, težina prekršaja i njegovo trajanje te razina suradnje s istragom (s obzirom da je Mastercard surađivao, konačni iznos je umanjen za deset posto).

‘Europski potrošači koriste kartice svaki dan, kada kupuju hranu ili odjeću ili kada kupuju preko interneta. Sprječavanjem trgovaca da traže bolje uvjete u bankama iz drugih država članica, pravila Mastercarda umjetno su povećala troškove kartičnog plaćanja i time naštetila potrošačima i trgovcima u EU‘, komentirala je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.