Aktualno
StoryEditor

Europska komisija odobrila Hrvatskoj 31 milijun eura za državne potpore za stočarstvo i ratarstvo

12. Lipanj 2023.

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj dodjelu 31 milijun eura za potporu sektorima stočarstva i proizvodnje usjeva u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore u slučaju krize i tranzicije koji je Komisija donijela u ožujku ove godine radi potpore mjerama u sektorima koji su ključni za ubrzavanje zelene tranzicije i smanjenje ovisnosti o gorivu.

Novim okvirom izmjenjuje se i djelomično produljuje privremeni okvir za krizne situacije koji je donesen 23. ožujka 2022. kako bi se državama članicama omogućilo da pruže potporu gospodarstvu u kontekstu trenutačne geopolitičke krize, koji je već izmijenjen 20. srpnja 2022. i 28. listopada 2022.

U okviru programa potpora će se sastojati od ograničenih iznosa potpore u obliku izravnih bespovratnih sredstava. Svrha je mjere poduprijeti potrebe za likvidnošću stočara i proizvođača usjeva pogođenih trenutačnom geopolitičkom krizom.

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za krizne situacije. Konkretno, potpora ne premašuje 250 000 eura po korisniku te se dodjeljuje najkasnije do 31. prosinca 2023. Komisija je zaključila da je program potreban, primjeren i razmjeran za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice.

27. travanj 2024 22:17