27. rujan 2018.

Europska središnja banka: Najveći gubitnik trgovinskog rata sa svijetom bio bi SAD

Sjedinjene Države mogle bi najviše izgubiti pokrenu li trgovinski rat s ostalim zemljama, dok bi Kina bila na određenom dobitku nakon odgovora protumjerama, pokazala je simulacija Europske središnje banke (ECB).

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su trgovinski ratovi “dobri i lako ih je dobiti" u ovogodišnjem ožujku kad je započeo spor s Kinom, nakon čega su uslijedile odluke američke vlade o carinama na uvoz čelika, aluminija te niza kineskih proizvoda, podsjeća Reuters.

U ECB-ovom istraživanju simulirana je situacija u kojoj SAD uvodi 10-postotnu carinu na sav uvoz, a američki trgovinski partneri odgovaraju istom mjerom. Takva simulacija pokazala je da bi SAD podnio najveći teret smanjene trgovine i narušenog potrošačkog i povjerenja investitora.

>>> Tjedan započeo trgovinskim ratom Kine i SAD-a

“Rezultati procjena sugeriraju da bi se pozicija SAD-a kao neto izvoznika značajno pogoršala", objavio je ECB u istraživanju.

"U tom modelu, američke kompanije također manje investiraju i manje zapošljavaju, što povećava negativni efekt", dodaju u istraživanju objavljenom u srijedu.

ECB procjenjuje da bi realna gospodarska aktivnost u SAD-u mogla biti niža za više od dva posto samo u prvoj godini, u odnosu na scenarij koji se temelji na raspoloživim pokazateljima, a globalna trgovina bi se mogla smanjiti i do tri posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će američki BDP ove godine porasti za 2,9 posto a iduće za 2,7 posto, podsjeća Reuters.

S druge strane, Kina bi dobila time što bi više izvozila u treće zemlje u kojima se američki proizvodi carine, premda bi takav blagi dobitak bio privremen i dijelom poništen negativnim efektom na povjerenje.

>>> Padaju prve korporativne žrtve trgovinskog rata

U ECB-ovoj simulaciji korišten je čisti teoretski model, koji ne odgovara stvarnim trgovinskim uvjetima.

SAD je uveo carine na uvoz roba iz Kine u vrijednosti 200 milijardi dolara, koje su stupile na snagu u ponedjeljak. Kina je smjesta odgovorila carinom na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih američkih roba, podsjeća Reuters.

Američki predsjednik nametnuo je carine na uvoz aluminija iz Europe i zaprijetio carinama na uvoz europskih automobila. Te su carine privremeno obustavljene dok dvije strane pregovaraju o smanjenju trgovinskih barijera.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]