Aktualno
StoryEditor

Europska unija pokušava postati šerif svjetskog financijskog tržišta

17. Lipanj 2018.

Aktualni propisi Europske unije, koji im osiguravaju veću kontrolu nad američkim i, po okončanju Brexita, britanskim kompanijama, izazvala je pravu buru na svjetskom financijskom tržištu, piše Bloomberg.

MiFID II direktiva EU između ostalog propisuje da investicijska društva moraju izvještavati o svim sklopljenim transakcijama kompanije, kao i da u hitnim slučajevima odgovaraju Europskoj središnjoj banci, što je dovelo do prilične zabrinutosti u SAD-u. Investicijske kuće stoga su pozvale američke vlasti da pod hitno ograniče utjecaj Europske unije na tamošnjem tržištu koji ozbiljno ugrožava njihovo poslovanje.

>>>PMIFID II direktiva: Veća transparentnost i zaštita ulagača

Sunil Cutinho, predsjednik CME Groupa, najveće američke terminske burze, početkom lipnja je na sastanku u Londonu svoju zabrinutost podijelio i s predstavnicima EU, pozvavši ih da imaju više povjerenja u suradnju s američkim vlastima.

Također, Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR), koju je EU uvela prošli mjesec, morali su se prilagoditi i najveći ‘igrači‘ poput Microsofta i Facebooka, i to ne samo na području Europe, već i u ostatku svijeta.

>>>Zbog GDPR-a bez posla bi mogli ostati utjerivači dugova

Anu Bradford s Columbia Universityja naziva to ‘Briselskim efektom‘, čija je posljedica otežan ulazak velikih multinacionalnih kompanija na europsko tržište, kao i kompleksnu prilagodbu onih koje na tom tržištu već djeluju.

24. travanj 2024 08:08